Gezondheid
KRO-NCRV

Geluidsniveau niet enige middel in strijd tegen oorsuizen: 'Oordoppen moeten overal verkrijgbaar zijn'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Geluidsniveau niet enige middel in strijd tegen oorsuizen: 'Oordoppen moeten overal verkrijgbaar zijn'

De horeca heeft zich aangesloten bij het convenant om het maximum aan decibels in discotheken en kroegen op 103 db te zetten. Het gaat om een akkoord met staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid in een poging om tinnitus en oorsuizen tegen te gaan. "Dat geluidsvolume blijft een discussiepunt", zegt 3 voor 12-verslaggever Atze de Vrieze bij Spraakmakers. Maar het zou daar niet alleen over moeten gaan, vinden deskundigen.

Stand.nl: 'We nemen gehoorschade nog altijd onvoldoende serieus'

Oordoppen

Dat het geluidsvolume een maximum heeft gekregen, wordt warm onthaald. Maar er wordt ook een kanttekening bij gemaakt. "Het zou over de beschikbaarheid van oordoppen moeten gaan", vindt De Vrieze. "Er is eigenlijk geen een geluidsniveau wat altijd veilig is", zegt Van Ooijen.

Bewustzijn

"Hoe hard de muziek staat en hoe dat binnenkomt in je oren, hangt van heel veel verschillende dingen af", voegt Van Ooijen eraan toe. "Je moet je er vooral zelf bewust van zijn dat je te lang wordt blootgesteld aan hard geluid." De staatssecretaris ziet dat het bij veel poppodia steeds gebruikelijker wordt om oordoppen in te doen, maar nog niet door iedereen. "Oordoppen moeten veel makkelijker beschikbaar gemaakt worden."

Technologie

Van Ooijen pleit er dus ook voor dat oordoppen in horeca beschikbaar worden voor een lage prijs. De Vrieze sluit zich daarbij aan, maar stelt ook voor om beter gebruik te maken van technologie. "De schade komt vooral door lage tonen", zegt de 3 voor 12-verslaggever. "Het geluid moet beter verspreid worden in de ruimte." Jordie Belleman van HearingCoach sluit zich daarbij aan: "Het gaat om de blootstellingsduur in combinatie met hoe hard het geluid staat."

Toonhoogtes

"Binnen vijf minuten kan het al schadelijk zijn voor het gehoor", vertelt Bolleman. Voor velen is oorsuizen en tinnitus al een werkelijkheid. "Daar leer je mee leven. Maar het gaat niet weg", reageert beroepsmuzikant Peter Nelissen. "Bepaalde toonhoogtes hebben een storing. Dat is vooral lastig als je naar muziek luistert", aldus luisteraar Erik.

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie