Binnenland
KRO-NCRV

Tinnitus krijgt te veel aandacht, vindt KNO-arts: 'Als je eraan gaat denken, raak je het niet meer kwijt'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tinnitus krijgt te veel aandacht, vindt KNO-arts: 'Als je eraan gaat denken, raak je het niet meer kwijt'

Hoe erg gehoorschade ook is, we moeten er niet te veel op focussen, zegt KNO-arts Dennis Kox bij Spraakmakers. "Als je hele tijd over oorsuizen praat, zijn er voldoende mensen die denken: 'Hé, misschien heb ik het ook. Ik ga er eens naar zoeken.' En als je eenmaal denkt: ik heb een oorsuis, dan raak je 'm niet meer kwijt."

Harde muziek aan banden leggen, dat is een goed idee, zegt Anthoni Fountain. "Ik ben zelf heel lang semiprofessioneel muzikant geweest. Heb honderden optredens gedaan. De muziek staat gewoon te hard standaard. En ja, het klinkt wel lekkerder. Maar ik ben nu 44 en ik heb gewoon echt moeite met dingen horen. Het is een volksgezondheidissue."

Triggers

Het maximale geluidsniveau voor muziek in onder meer clubs moet omlaag van 103 naar 100 decibel, bepleit de Gezondheidsraad. In de praktijk komt dat neer op een halvering van het geluidsniveau. Het kabinet vroeg de raad naar nieuw advies. Het huidige convenant met de sector loopt namelijk binnenkort af. In die overeenkomst staat het maximale geluidsniveau nog op 103 decibel.

KNO-arts Dennis Kox ziet allerlei soorten mensen op zijn tinnitus-spreekuur binnenkomen. Van jongvolwassenen tot ouderen. Met behandelingen probeert hij triggers in kaart te brengen, zoals stress en vermoeidheid. Het helpt patiënten om het leven met ruis wat minder vervelend te maken.

Je raakt het niet meer kwijt

Hij vindt het advies van de Gezondheidsraad niet verkeerd, maar wijst er wel op dat we "nog onvoldoende" doen om het oude convenant te handhaven. Zet daar nou eerst op in, zegt hij. En hij plaatst nog een kanttekening: de focus op tinnitus kan ook verkeerd uitpakken. "Als je hele tijd over oorsuizen praat, zijn er voldoende mensen die denken: 'Hé, misschien heb ik het ook. Ik ga er eens naar zoeken.' En als je eenmaal denkt: ik heb een oorsuis, dan raak je 'm niet meer kwijt."

De horeca zit niet te springen om wetgeving, zegt Dirk Beljaarts, directeur van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland. Het advies is "goed voor het bewustzijn", vindt hij, want gehoorschade "is iets gevaarlijks". Maar hij wijst erop dat horecaondernemers al veel doen, onder meer met het uitdelen van oordopjes of het inrichten van ruimtes waar mensen zich terug kunnen trekken.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie