Nadja Hüpscher: 'Ik was óók bekaf nadat mijn partner kanker kreeg'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nadja Hüpscher: 'Ik was óók bekaf nadat mijn partner kanker kreeg'

1 op 3 mensen blijft moe nadat ze kanker hebben gehad. Wat minder bekend is, is dat de partner vaak óók hondsmoe is. Dat merkte acteur en schrijver Nadja Hüpscher, vertelt ze bij Spraakmakers. Gelukkig is er hulp.

De klap komt later pas

De moeheid komt volgens Nadja Hüpscher eigenlijk pas wanneer de behandelingen klaar zijn. "Op dat moment wil je door met je leven. En ook je omgeving denkt: het is klaar," Maar eigenlijk begint dan de verwerking pas, vertelt ze.

Ze vertelt dat er veel druk op iemand ligt wanneer zijn of haar partner kanker krijgt. Omdat die persoon alles draaiende moet houden: werken, het huishouden, voor de kinderen zorgen en vaak ook nog mantelzorgen. Op dat moment lukt dat allemaal, vertelt ze. Het is als een overlevingsmechanisme, maar daarna komt de klap, vertelt Hüpscher. "Zodra dat stopt, word je dus moe”.

Quote

Zodra je stopt, word je moe

Denkfout

Maar dat maakt het ook lastig, vertelt Hüpscher. "Want dan is juist die periode afgesloten en komt iedereen met champagne bij jou thuis." En daar zit volgens haar de denkfout. "Daar denken we: het gaat nu wel, maar daar hebben we hulp nodig."

'Maar ik ben niet de patiënt'

Denken dat je als partner van iemand met kanker zelf ook hulp nodig hebt, of aandacht nodig hebt, is heel moeilijk vertelt Hüpscher. "Je denkt, ik ben niet de patiënt. Je schaamt je om te denken dat jij eigenlijk ook nog iemand bent", vertelt ze.

Daarnaast krijg je als partner van ook niet de aandacht die je wil. "Maar dat vinden mensen vaak gênant om te denken en dan houden ze hun mond."

Partner vermoeidheid

Maar dat ook de partner moeheid ervaart is volgens systeemtherapeut Joyce Vermeer heel logisch. Het zijn volgens haar vaak naweeën van de stress. Daarnaast speelt het ook een rol dat mensen vaak zo snel mogelijk terug willen naar de oude situatie, maar dat is vaak nog helemaal niet mogelijk, want iedereen is nog aan het herstellen.

"Fysiek niet, en mentaal moet je nog heel veel verwerken, want je hebt al die tijd in een stressmodus gestaan." Daarnaast hebben veel mensen ook de angst dat het terugkomt. Ook daar kan iemand erg moe van worden."

Zorg voor na de kanker

Daarom hebben het Helen Dowling Instituut, waar Hüpscher ambassadeur van is, en het UMC Groningen het programma 'Samen Minder Moe na Kanker' ontwikkeld. Dit is een online behandeling. Je hebt online gesprekken met opdrachten, vertelt Vermeer. Er wordt gekeken waar de vermoeidheid vandaan komt. Zo gaat het bijvoorbeeld over stress en over grenzen gaan. "Het is vooral bewustwording over hoe je met dingen omgaat", vertelt Vermeer.

Meer informatie of deelnemen kan hier

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie