Binnenland
NOSNTR

Kankerpreventie kan gerichter dankzij unieke kankeratlas: 'Eerste keer dat we dit inzicht hebben'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kankerpreventie kan gerichter dankzij unieke kankeratlas: 'Eerste keer dat we dit inzicht hebben'

De Kankeratlas van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) laat per postcodegebied zien welke vormen van kanker daar meer of minder voorkomen dan gemiddeld. Naar aanleiding van de publicatie van de atlas heeft KWF Kankerbestrijding besloten om zes miljoen euro beschikbaar te stellen voor kankerpreventie in gemeenten. In Nieuws en Co een gesprek met KWF-directeur Johan van de Gronden.

"We vinden het een heel belangrijk rapport. Het aantal diagnoses dat we jaar op jaar moeten stellen, neemt helaas nogal toe. Tegenwoordig al 120.000 per jaar. Ter vergelijking in 1989 nog maar iets van 56.000", stelt Van de Gronden. "We zijn hard op weg naar 160.000 diagnoses per jaar in 2032. We moeten die preventie gewoon beter voor mekaar krijgen."

Afwijkingen van het landelijke gemiddelde

"Kanker is vaak domme pech, maar één op de drie gevallen van kanker kunnen we voorkomen. Door niet te roken, minder alcohol te gebruiken, verstandig met de zon om te gaan, te bewegen, noem maar op. Nu hebben we voor het eerst een rapport wat heel nauwkeurig inzoomt op afwijkingen van het landelijke gemiddelde", aldus Van de Gronden.

"Je kunt zelfs op wijkniveau zien wat het voorkomen is van longkanker of baarmoederhalskanker. Daar zouden lokale beleidsmakers nu heel gericht preventiemaatregelen kunnen treffen. Het is het eerste keer dat we dit inzicht hebben. Door slimme plannen van de GGD's hopen we bevolkingsgroepen te bereiken die we vaak heel moeilijk kunnen aanspreken."

Gerichte preventieprogramma's

"Er zijn in Nederland bijvoorbeeld jaarlijks 700 tot 800 gevallen van baarmoederhalskanker. Als je dat niet behandelt, sterven vrouwen daaraan. Dat zijn honderden doden die je kunt voorkomen. We zien dat de deelname aan het bevolkingsonderzoek door een uitstrijkje te laten maken in bepaalde delen van met name grote steden veel lager is dan elders. Er zitten misschien culturele barrières of andere redenen waarom mensen dat niet zouden willen doen", zegt Van de Gronden.

"De GGD's kunnen dit nauwkeurige beeld van de kankeratlas benutten om effectievere preventieprogramma's te bedenken. Het zou ontzettend fijn zijn als de GGD ervoor zorgt dat we die groepen wel bereiken. Als je het in een vroeg stadium baarmoederhalskanker vaststelt, dan is het heel goed te behandelen."

nc kankeratlas

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie