Naar homepage
Gezondheid

Driekwart coronapatiënten op ic heeft jaar later nog klachten: 'Ook mentale en cognitieve klachten'
NOS

  1. Nieuwschevron right
  2. Driekwart coronapatiënten op ic heeft jaar later nog klachten: 'Ook mentale en cognitieve klachten'

Driekwart van de mensen die met corona op de intensive care hebben gelegen, heeft na een jaar nog fysieke klachten. Dat blijkt uit een omvangrijk onderzoek van het Radboudumc onder leiding van Marieke Zegers. Zij volgde 246 patiënten tijdens en na hun ic-opname. In het NOS Radio 1 Journaal vertelde Zegers meer over het onderzoek.

r1jn ic-patienten

"De klachten variëren nogal. Het gaat om lichamelijke klachten. Mensen voelen zich nog ernstig vermoeid, hebben last van spierzwakte, stijfheid of pijn in gewrichten", zegt Zegers. "Maar daarnaast kunnen mensen ook mentale klachten ondervinden. Gevoelens van angst of posttraumatische stresssymptomen. Ook cognitieve klachten, dat wil zeggen dat ze bijvoorbeeld meer vergeetachtig zijn of problemen hebben met concentratie."

Chronisch

"Deze gegevens komen uit een langlopend onderzoek waarin wij alle ic-patiënten opnemen van de deelnemende centra. De hamvraag is ook: welke klachten ontwikkelen mensen na een ic-opname. Wij volgen ze tot vijf jaar na ic-ontslag. Dit zijn cijfers na één jaar, maar we gaan ook kijken naar de klachten over twee, drie, vier en vijf jaar. Komen mensen terug op het oude niveau of zal er een groep zijn die chronisch met een aantal klachten te maken zal hebben."

Zegers: "Er was nog niet echt goed onderzoek naar gedaan. Het is voor patiënten niet altijd duidelijk met welke klachten zij kampen en ook niet voor alle zorgverleners is het een bekend fenomeen. Het is dus heel belangrijk om dergelijke cijfers te hebben voor alle partijen, zodat de juiste zorg verleend kan worden."

Voorkomen

"Wij raden van harte aan om vroegtijdig te starten met fysiotherapie, maar ook met mentale ondersteuning. Er is zeker zorg die we kunnen geven om deze klachten te minderen of misschien zelfs te voorkomen", aldus Zegers.

Ster advertentie
Ster advertentie