Gezondheid
NOS

Hoe de voedingsindustrie ons ziek maakt: 'We worden volgepropt met rommel'

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe de voedingsindustrie ons ziek maakt: 'We worden volgepropt met rommel'

Journalist Teun van de Keuken dook in de voedingsindustrie en schreef er het boek De mens is een plofkip over. Hij legde in NOS Met het Oog op Morgen uit hoe de voedingsindustrie ons ziek maakt.

"De bekende voedingsschrijver Michael Pollan heeft het over foodlike substances", zegt Van de Keuken. "Voeding moet voedingswaarde hebben, zoals vezels. Maar heel veel dingen die we eten is gewoon een soort spul wat helemaal nergens goed voor is."

"Als je op de ingrediëntenlijst kijkt van die voeding, dan zitten er soms wel dertig dingen in. Je hebt bijvoorbeeld volkorenmeel; dat vindt de fabrikant niet goed, dus die halen al de vezels eruit. Daarna hou je wit meel over", aldus Van de Keuken.

"Dan doen ze er suiker en zout en vet in, want dat vinden wij verslavend lekker. Dan stoppen ze er nog allerlei conserveringsmiddelen in. Dat soort dingen. En zo worden we volgepropt met rommel."

Chips onweerstaanbaar

"De voedingsindustrie doet echt onderzoek op mensen. Hoeveel suiker en vet kunnen we er nog in doen zodat ze er maar van blijven eten? Het sublieme etensmiddel wat niet goed voor ons is, waar wij gewoon verslaafd aan zijn, zijn chips", stelt Van de Keuken. "Die combinatie suiker, zout en vet vinden wij onweerstaanbaar."

"Ik ben me er natuurlijk bewuster van. Heel vaak eet ik het niet. Maar het zit zo vernuftig in elkaar, dat zelfs mensen die het weten soms voor de bijl gaan."

'Vergelijkbaar met drugs'

"Probeer maar eens bij een benzinepomp iets gezonds te krijgen. Dat is bijna onmogelijk. Als je een kopje koffie haalt dan vraagt de persoon achter de kassa altijd of je er nog iets lekkers bij wil", zegt Van de Keuken.

"Negen van de tien keer doe ik het niet, maar als ik aan het einde van de dag een beetje moe ben dan denk ik: nou, deze ene keer. En voor je het weet heb je tien 'ene keren' in de maand."

"Ik vergelijk het met drugs. Dezelfde genotplekken in de hersenen slaan aan bij dit eten", weet Van de Keuken. "80 procent van het voedsel in de supermarkt is ongezond. Op alle straathoeken wordt dit spul ons aangeboden."

Weerloos

"We zijn een beetje weerloos. Dus de fabrikanten zouden er wat aan moeten doen, maar die zijn niet op aarde om lekker en gezond voedsel te maken, maar om winst te maken. Dus eigenlijk is het ook een appèl aan de overheid om met strengere regels te komen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie