Binnenland
MAX

'Bromvliegeffect' zorgt voor ongezonde leefstijl: 'Vooral sprake van in de supermarkt'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Bromvliegeffect' zorgt voor ongezonde leefstijl: 'Vooral sprake van in de supermarkt'

Bijna 80 procent van de advertenties voor voedsel maakt reclame voor ongezond eten, zegt onderzoeksbureau Panteia. Het bromvliegeffect speelt hier een grote rol in. Tim den Heijer is reclamemaker en schrijver van het boek Het Bromvliegeffect. In Villa VdB verklaart hij het fenomeen.

'Bromvliegeffect' zorgt voor ongezonde leefstijl: 'Als iedereen dit eet dan moet het normaal zijn'

Jaarlijks geeft de voedingsindustrie bijna twee miljard uit aan reclame voor ongezonde voeding, blijkt uit nieuw onderzoek van onderzoeksbureau Panteia. "Van een bromvliegeffect is sprake als iets schijnbaar kleins ongemerkt grote invloed heeft op ons gedrag," aldus Den Heijer. Alledaagse zaken dus, die ongemerkt je gedrag sturen. Ongezonde voeding zorgt jaarlijks voor 8,1 procent van de ziektelast, zes miljard euro aan zorgkosten en 12.900 doden.

Supermarkt

Het bromvliegeffect speelt vooral in de supermarkt. Om dit soort gedrag te vermijden, kan je van tevoren een lijstje maken. "Terplekke is het verlangen heel erg groot", aldus Den Heijer. Een andere tip is om langs de kassa de supermarkt naar binnen te gaan. "Je komt binnen bij groente en fruit, dan denk je 'ik ben goed bezig'. Vervolgens ga je onbewust voelen dat je goed bezig bent. Als je dan bij de slechte producten komt, maakt het ook niet meer verder uit en denk je 'ik kan het hebben'."

Wetgeving?

Zelf werkte Tim den Heijer ook voor grote bedrijven uit de voedselindustrie, daardoor leerde hij de kracht kennen van supermarkten. Toch is Den Heijer nog niet helemaal overtuigd van de daadkracht van mensen om zelf dit gedrag aan te pakken. "Supermarkten zijn super machtig, ze hebben een hele grote verantwoordelijkheid. De supermarkten moeten we aanspreken." Wetgeving zou daarbij kunnen helpen, volgens Den Heijer.

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie