GGD-directeur De Gouw verwacht 10 à 15 procent Janssen-afmeldingen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. GGD-directeur De Gouw verwacht 10 à 15 procent Janssen-afmeldingen

Sjaak de Gouw, directeur publieke gezondheid van de GGD, verwacht dat ongeveer 10 tot 15 procent van de mensen die een afspraak hadden staan voor een Janssen-vaccin, deze weer afzeggen om een ander vaccin te krijgen. "Als ik kijk naar de drukte denk ik dat we daarop uitkomen", zegt hij in Dit is de Dag.

De Gezondheidsraad adviseerde woensdag om geen Janssen-vaccins meer te geven aan mensen onder de 44, omdat er trombose op kan treden. Dit leidde bij de GGD niet tot massaal afbellen, vertelt De Gouw: normaal krijgt men 180.000 reguliere telefoontjes op een dag. Vandaag waren het er "een paar meer", zegt hij. Een paar duizend mensen willen een ander vaccin, maar veel mensen vertrouwen Janssen nog. "Er is geen paniek. Het is een kleine rimpel in de vijver."

Twee uur voordat het advies kwam, kreeg de GGD het te horen, vertelt De Gouw. "We hebben al onze 5000 callcenter-medewerkers instructies kunnen geven", aldus de directeur.

AstraZeneca

Eerder gaf de Gezondheidsraad ook al een negatief advies over het AstraZeneca-vaccin, die ook in verband werd gebracht met trombose. De Gouw benadrukt dat dat een andere zaak was: "Iedereen die nu een afspraak heeft, kan hem veilig laten doorgaan, dat zegt de Gezondheidsraad ook, dus het gaat alleen om het maken van nieuwe afspraken."

Ook AstraZeneca-weigeraars krijgen een uitweg, zegt De Gouw: "Het gaat er uiteindelijk om dat zoveel mogelijk mensen een vaccin krijgen waar ze zich goed bij voelen."

Ster advertentie
Ster advertentie