Gemiddelde lichaamstemperatuur gedaald: 'Er liepen vroeger meer zieken rond'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gemiddelde lichaamstemperatuur gedaald: 'Er liepen vroeger meer zieken rond'

Dat mensen een lichaamstemperatuur hebben van 37 graden blijkt een achterhaalde gedachte. Experts overleggen vandaag of artsen andere waarden moeten gaan gebruiken bij het behandelen van patiënten. In het NOS Radio 1 Journaal een gesprek met cardioloog Luuk Otterspoor.

"Iedereen denkt dat de gemiddelde lichaamstemperatuur 37 graden Celsius is. Maar dat is gebaseerd op hele oude metingen uit de 19e eeuw", zegt Otterspoor. "De laatste decennia is die temperatuur aan het dalen. Gemiddeld is die nu 36,4 graden."

Gezonder

Artsen met veel ervaring met koeling en verhitting bij het behandelen van patiënten spreken hier vandaag over tijdens het International Hypothermia and Temperature Management Symposium in Eindhoven. Otterspoor is als organisator namens het Catharina Ziekenhuis op het congres aanwezig.

De temperatuur is onder meer lager geworden omdat mensen in de loop van de twintigste eeuw gezonder zijn geworden. Otterspoor: "Er liepen in de negentiende eeuw denk ik meer zieken rond waardoor de temperatuur waarschijnlijk gemiddeld hoger lag." Als voorbeeld noemt hij syfilis, dat tegenwoordig goed te behandelen is met antibiotica, maar toen nog niet.

Bewust

Of die veranderde gemiddelde temperatuur leidt tot andere behandelingen, kan Otterspoor niet zeggen. Maar hij vindt wel dat artsen zich hier bewust van moeten zijn. "Over dat soort waarden en of we die moeten aanpassen gaan we het vandaag hebben." Dat zou ertoe kunnen leiden dat ook anders wordt gekeken naar wanneer er sprake is van koorts.

r1jn temperatuur

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie