De Slapelozen: 'Slaap is een essentiële levensbehoefte'

foto: KRO-NCRVfoto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. De Slapelozen: 'Slaap is een essentiële levensbehoefte'

"Wanneer we acht dagen achtereen niet slapen, dan gaan we dood", zegt somnoloog Sigrid Pillen. Toch sloegen de slaapgeneeskundige en Frits Spits een nachtje over om in het programma De Slapelozen te bespreken waarom slapen van levensbelang is.

Essentiële levensbehoefte

"Slaap is een essentiële levensbehoefte", vertelt slaapwetenschapper Sigrid Pillen. Anders dan haar naam doet vermoeden schrijft zij als slaapgeneeskundige en kinderneuroloog het liefst minder dan meer medicijnen voor. Pillen is gespecialiseerd in slaapstoornissen bij kinderen en gaat samen met de ouders, die vaak wanhopig zijn na jaren van verstoorde slaap, op zoek naar de oorzaak van de gebroken nachten van het kind.

"Het is vaak een hele zoektocht, maar als je weet te bereiken dat iedereen weer slaapt, dan voelt dat als een grootse overwinning." De ouders zitten vaak in zak en as, vertelt Pillen en dat heeft impact op het hele gezin. "Als je binnen een aantal weken of maanden die slaap weer redelijk normaal weet te krijgen, dan kan iedereen weer verder met zijn leven."

Prikkels

Bij kinderen met extreme slaapverstoring helpt 'even laten huilen' of 'een glaasje melk' niet, weet Pillen. "Er zijn patronen die we zien waardoor je kunt achterhalen wat de oorzaak is." Vaak ziet ze dat kinderen die extreem slecht slapen last hebben van overprikkeling en stress of een traumatische ervaring.

"Sommige kinderen zijn heel prikkelgevoelig. Die nemen overdag alles in zich op en dan raakt het vol in het hoofd en gespannen in het lijf. Vaak vallen ze wel in slaap, maar worden ze later wakker en roepen dan om de ouders om hen te helpen weer in slaapt te komen."

Een slapend brein is heel actief

Bij volwassenen leidt deze overprikkeling weer tot nog meer gepieker en frustratie in de nacht. Terwijl slaap ontzettend belangrijk is voor kinderen én volwassenen. "Slaap is de kern van het herstel en de opbouw van het lijf. Alle belangrijke processen vinden plaats in de slaap. In de nacht groeien we en ontwikkelen we ons."

Pillen legt uit dat het brein in de slaap 'besluit' welke nieuwe hersenverbindingen aangelegd worden. "Het brein is heel actief met het verwerken van de indrukken en de opbouw van het geheugen."

De slapelozen, vanaf de nacht van zondag 8 op maandag 9 augustus om 02.00 uur bij KRO-NCRV op NPO Radio 1, en vanaf maandag 29 november om 22.30 uur op NPO 2.

Slapen en de liefde

Kwalitatief slapen doe je het beste alleen, maar de meeste mensen verkiezen het om te slapen met een partner. "Daar krijg je een fijn, veilig en geborgen gevoel van", zegt Pillen. "Slaap gaat ook over hoe prettig je je voelt overdag."

Als een partner wegvalt dan valt ook die geborgenheid weg. "Slapen doe je het liefste in een vertrouwde omgeving. Die overgang maakt dat het anders is." Daarbij komen ook nog alle dingen die je moet verwerken met het wegvallen van een partner zoals trauma en verlies. "Dan is je brein heel actief met piekeren waardoor je weer slechter slaapt."

De Slapelozen, vanaf de nacht van zondag 8 op maandag 9 augustus om 02.00 uur bij KRO-NCRV op NPO Radio 1, en vanaf maandag 29 november om 22.30 uur op NPO 2.

In vijf opeenvolgende zomernachten in augustus biedt presentator Frits Spits in zijn intieme studio een week lang een luisterend oor aan hen die de slaap niet kunnen of willen vatten. Gesterkt door slaapdeskundigen, gedragstherapeuten en psychologen, met de zoetgevooisde stem van de poëzie én de nachtelijke cadans van Nederlandstalige muziek, vertellen de slapelozen aan Frits hun verhaal, midden in de donkerste uren van de nacht.

Ster advertentie
Ster advertentie