Cultuur & Media
KRO-NCRV

De kracht van de nacht: 'In de nacht kan ik mijn gedachten ordenen'

foto: De Slapelozenfoto: De Slapelozen
  1. Nieuwschevron right
  2. De kracht van de nacht: 'In de nacht kan ik mijn gedachten ordenen'

Als klein jochie rekt hij zijn bedtijd op zodat hij later kan gaan slapen. Stand-up comedian en cabaretier Rayen Panday leeft het liefst 's nachts. De kracht van de nacht is dat er een soort rust over hem heen komt, waardoor zijn creativiteit stroomt.

Rayen Panday en slaapexpert Merijn van de Laar bjj De Slapelozen.

Maandagnacht sprak presentator Frits Spits hem in het holst van de nacht voor zijn nieuwe programma De Slapelozen. Deze week trekt Frits – samen met zijn gasten en ondersteund door poëzie en muziek – op, met hen die de slaap, om welke reden dan ook, niet kunnen vatten.

Kleurrijke nacht

Wanneer Nederland het licht uitdoet, gaat bij Panday het licht aan. Hij loopt met collega’s en vrienden door Amsterdam of gaat naar de night gym, de nachtelijke sportschool, om zichzelf in het zweet te werken. "Voor mijn favoriete schilder Van Gogh, was de nacht veel kleurrijker dan de dag. Zo voelt het voor mij ook", zegt Panday. "Al die kleine lampjes maken de nacht kleurrijker dan de dag."

Zijn nieuwe cabaretvoorstelling scheef hij voornamelijk 's nachts. "In de nacht kan ik mijn gedachten beter ordenen. Ik krijg veel ideeën omdat ik alle rust en tijd van de wereld heb." Wanneer in de nacht zijn telefoon niet meer gaat en de prikkels van de dag wegvallen, kan hij creëren. Toen de avondklok ingevoerd werd en hij ’s nachts niet meer naar buiten kon schreef hij één pagina nieuw werk per dag. "Ik heb inmiddels over de 100 pagina’s."

Geen probleem

Panday’s slapeloosheid in de nacht, haalt hij op andere uren in door zijn leven erop in te richten. "Ik piek sowieso pas laat. Als ik moet optreden is mijn belangrijkste uur rond acht uur 's avonds."

Hij stoort zich aan mensen die kritiek hebben op het feit dat hij pas rond 05.00 gaat slapen. "Mensen concluderen meteen dat zo laat gaan slapen niet goed is, maar ik heb niet gezegd dat ik een probleem heb."

Rayen Panday en slaapexpert Merijn van de Laar bjj De Slapelozen.

Slaap is niet voor iedereen vanzelfsprekend

Met De slapelozen laat KRO-NCRV zien dat een rustige, uitgeslapen nacht lang niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Maar de slapelozen zullen nooit bij de pakken neer gaan zitten en zullen de nacht, al dan niet van harte, omarmen.

Ster advertentie
Ster advertentie