Gezondheid
HUMAN

Hoe leef je verder met niet-aangeboren hersenletsel? 'Ik dacht dat die hersenschudding na twee weken wel over zou zijn'

foto: Roos van Gelderenfoto: Roos van Gelderen
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe leef je verder met niet-aangeboren hersenletsel? 'Ik dacht dat die hersenschudding na twee weken wel over zou zijn'

Niet-aangeboren hersenletsel kan op veel verschillende manieren ontstaan, maar er is één kenmerk dat voor iedereen hetzelfde is: het leven na het hersenletsel is compleet anders dan het leven daarvoor. Wie dat ook weet is Roos (25), die nog altijd kampt met de gevolgen van een harde klap tegen haar hoofd: "Ik voelde meteen dat het mis was, maar dacht dat die hersenschudding na twee weken wel over zou zijn. Dat is nooit gebeurd." Coen Verbraak sprak er met haar over in De Publieke Tribune op NPO Radio 1.

In Nederland krijgen jaarlijks naar schatting 140 duizend mensen te maken met een vorm van hersenletsel. Dit hersenletsel kan verschillende oorzaken hebben, zoals een ongeluk, een herseninfarct, een tumor of een hartstilstand. We spreken dan over niet-aangeboren hersenletsel (NAH), schade aan de hersenen die na de geboorte is ontstaan. Hersenletsel verandert levens. Hoe moeilijk kan het zijn om daarmee om te gaan?

Wc-deur

De 25-jarige Roos van Gelderen lijdt aan niet-aangeboren hersenletsel. Ze kreeg vier jaar geleden een openslaande wc-deur tegen haar hoofd. Een klein ongeluk met drastische gevolgen. De diagnose die werd gesteld was een langdurige hersenschudding, maar dat bleek voor altijd. Sindsdien kampt ze met chronische hoofdpijn en concentratieproblemen en raakt ze nog altijd snel vermoeid. "Ik doe iedere dag een middagslaapje, anders haal ik de avond niet."

Quote

Ze vinden het toch eng om iemand met hersenletsel een contract te geven

Roos van Gelderen (25)

Studeren gaat inmiddels niet meer, en ook op haar werkende leven heeft die ene klap op haar hoofd nog altijd grote impact. Zo werd haar contract bij haar vorige werk niet verlengd omdat haar werkgever het toch te spannend vond hoe het met haar hersenletsel zou gaan. "Heel hard, heel pijnlijk, maar ik begrijp het ook. Ze vinden het toch eng om iemand met hersenletsel een contract te geven."

Hoe haar toekomst eruit gaat zien? "Geen idee", zegt Van Gelderen. "Bij mij wordt het hopelijk nog beter, maar je weet natuurlijk nooit hoe de toekomst gaat lopen. Misschien loop je wel weer tegen een deur aan, je weet het niet. Maar het feit dat ik al iets meer over mijn toekomst durf na te denken is al heel positief, dat heeft wel heel lang geduurd."

Coen Verbraak in gesprek met Roos van Gelderen over dat ene moment dat haar leven veranderde

Luister nu de aflevering 'Leven met niet-aangeboren Hersenletsel' - De Publieke Tribune

Meer ervaringsverhalen?

De Publieke Tribune duikt iedere week in verhalen uit de haarvaten van de samenleving. Onder leiding van Coen Verbraak vertellen ervaringsdeskundingen over maatschappelijke onderwerpen die hen bezighouden of belemmeren in het dagelijks leven. Terugluisteren kan via je favoriete podcastapp, of via de website van HUMAN. Volg HUMAN ook via Instagram, Facebook, Twitter en LinkedIn.

Ster advertentie
Ster advertentie