Onderzoek
MAX

Onderzoeker ging langs bij 32 Nederlanders met minimaal bewustzijn: 'Vaak hele jonge mensen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Onderzoeker ging langs bij 32 Nederlanders met minimaal bewustzijn: 'Vaak hele jonge mensen'

Wat gebeurt er met je als je je bewustzijn voor een groot deel verliest en volledig afhankelijk bent van zorg? En wie zijn de mensen die dit overkwam? Specialist ouderengeneeskunde Berno Overbeek zag deze mensen de afgelopen maanden van dichtbij. Hij deed onderzoek naar de Nederlanders met een minimaal bewustzijn: mensen die na een ernstig hersenincident binnen vier weken niet volledig bij bewustzijn komen en een langdurige bewustzijnsstoornis hebben. Hij vertelt erover in Villa VdB.

Video niet beschikbaar

32 patiënten

"We zijn langsgeweest bij 32 minimaal bewuste patiënten in verschillende ziekenhuizen, instellingen, en verpleeghuizen. Dat zijn alle mensen in alle officiële instellingen", vertelt Overbeek. In wat voor situaties trof hij de patiënten aan? "Het zijn mensen die lichamelijk en geestig ernstig zijn aangedaan en ernstig beperkt zijn. Ze zijn wilsonbekwaam en kunnen zich dus niet uitspreken of laat staan iets vinden over hun toestand. Dat is heel ingewikkeld." Hij kreeg ook te maken met de familie van deze mensen: "Die hebben veel vragen. Dat maakt ook dat de begeleiding van deze mensen intensief is en dat daar veel tijd en aandacht voor nodig is. Het maakt enorm veel impact op hen."

Jonge mensen

Hij trof veel jonge mensen aan: "De gemiddelde leeftijd van de door ons onderzochte patiënten is bijna 45 jaar. Het zijn dus hele jonge mensen." Overbeek vertelt dat het heftig was om deze mensen te zien: "Ik heb in de loop van de jaren, ook buiten het onderzoek, veel van deze mensen gezien. Maar het is erg confronterend. Ik ben zelf ook rond die leeftijd en dan zie je ook dat het anders kan zijn. Ik vond het indrukwekkend en indringend om te zien. Het leed van de mensen zelf, maar ook van de mensen die om hun heen staan."

Betere behandeling

De reden waarom hij het onderzoek deed is om de zorg en de behandeling voor deze mensen te organiseren, vertelt Overbeek: "Daarvoor heb je actuele aantallen nodig." Om wat voor behandeling gaat het dan? "We willen natuurlijk dat het bewustzijn zich herstelt, maar focussen ons ook op bijvoorbeeld de lichamelijke gezondheid van deze mensen. Het hersenletsel gaat namelijk vaak gepaard met lichamelijke problemen, zoals spasticiteit of infecties."

Om het bewustzijn te herstellen gebruiken ze speciale prikkels: "Je biedt ze van alles aan om het brein te stimuleren, door ze bijvoorbeeld emoties te laten opwekken." De resultaten worden direct gebruikt in de zorg. "We gebruiken deze gegevens om de zorg beter in te richten. Dit onderzoek wordt nu al gebruikt om de zorg te verbeteren."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie