Gezondheid

Levenseindekliniek krijgt meer euthanasieverzoeken

NTRNOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Levenseindekliniek krijgt meer euthanasieverzoeken

De Levenseindekliniek in Den Haag ziet opnieuw een toename in het aantal aanvragen voor euthanasie. Lang bleef het aantal min of meer gelijk, maar in vergelijking met vorig jaar is er nu een stijging van 15 procent.

Dit jaar ligt het gemiddeld aantal aanvragen maandelijks zo'n vijftig hoger dan voorheen. De organisatie heeft in juli een recordaantal aanmeldingen van 308 ontvangen. Van alle verzoeken wordt ongeveer een kwart ingewilligd.

Bestuurder Steven Pleiter ziet dat er iets aan de hand is met de euthanasiezorg in Nederland. "Artsen zijn terughoudender geworden; ze sturen meer patiƫnten naar ons door", vertelt hij in Nieuws en Co.

Huisarts vogelvrij?

Aanleiding voor die terughoudendheid kan de mogelijke juridische gevolgen voor huisartsen zijn. Zo waarschuwde een huisarts onlangs in vakblad Medisch Contact voor de situatie waarin hij was beland. Hij had bij een 84-jarige weduwe die aan COPD leed euthanasie verricht en werd daarna volgens hem door het OM als verdachte aangemerkt.

De huisarts stelt in het artikel dat het OM "op jacht is" om jurisprudentie op te bouwen. "Als huisarts ben je momenteel vogelvrij." Uiteindelijk werd hij overigens niet vervolgd, mede door een uitgebreide verklaring van de vrouw waarin ze ook over voltooid leven schreef.

Ster advertentie
Ster advertentie