Gezondheid

Roep om meer vrijheden wordt sterker, druk op ziekenhuizen nog hoog

NTRNOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Roep om meer vrijheden wordt sterker, druk op ziekenhuizen nog hoog

Ook in het najaar zullen er nog coronamaatregelen nodig zijn. Minister De Jonge (Volksgezondheid) zei na de ministerraad: "We zijn nog niet off the hook." De komende dagen wordt gekeken welke stappen er gezet kunnen worden. Ondertussen is de druk op de ziekenhuizen nog altijd hoog. Nieuws en co sprak met met Rob Dillmann, topman van Isala in Zwolle en bestuurder van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen over de druk op de ziekenhuizen.

Persconferentie

Dinsdag geven De Jonge en demissionair premier Rutte weer een coronapersconferentie. Dan wordt bekendgemaakt welke versoepelingen er vanaf 20 september mogelijk zijn. Eerder zeiden ze ernaar te streven om dan onder meer de anderhalvemeterregel en de mondkapjesplicht in het ov te schrappen, maar het is de vraag of dat gaat lukken.

De Jonge wijst erop dat er inmiddels een hoge vaccinatiegraad is in Nederland, maar dat er ook nog een grote groep mensen is die - om verschillende redenen - niet goed beschermd is. Daardoor kan de druk op de zorg toch weer snel toenemen. "Dat betekent dat wij als overheid de taak hebben om de snelheid van de verspreiding van het virus in het najaar af te remmen."

'90 procent niet gevaccineerd'

"De spanning is hoog op dit moment. We hebben nog steeds veel coronapatiënten in huis, zowel in de kliniek als op de IC. Daarnaast hebben we te maken met een grote stroom 'gewone' acute patiënten." Van de coronapatiënten die nu opgenomen wordt in het Isala is 90 procent niet ingeënt," zegt Dillmann. "Daar komen aanzienlijke aantallen patiënten uit voort. Zorgen voor patiënten die niet gevaccineerd zijn hoort bij ons vak, daar hebben we vaker mee te maken. Alle patiënten zijn ons even lief, maar we moeten goed op elkaar letten en extra aandacht voor onze medewerkers hebben."

Ster advertentie
Ster advertentie