Binnenland
KRO-NCRV

Ernst Kuipers verwacht 3.500 corona-patiënten op Intensive Care

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ernst Kuipers verwacht 3.500 corona-patiënten op Intensive Care

Nederland bungelt weer onderaan qua priktempo, blijkt uit de laatste cijfers. Dat beaamt ook Ernst Kuipers, de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg en werkzaam bij het Erasmus MC. Hij waarschuwt voor een “opvlamming” van het aantal covid-patiënten op de IC. “Dat zou over een paar maanden kunnen oplopen tot 3.500 mensen”, zegt Kuipers bij 1 op 1.

Ernst Kuipers: 3500 coronapatiënten dit najaar op Intensive Care

Vorige winter hadden we een piek van 1.700 IC-opnames met patiënten met covid. Dat is het maximale wat we met opschaling aankunnen, zo zegt Ernst Kuipers die aan het roer staat van de verdeling van de patiënten in Nederland. Hij wijst erop dat de ziekenhuisopnames van coronapatiënten momenteel ligt tussen de 600 en 1.000. Zorgwekkend is volgens Kuipers dat die cijfers maar niet dalen. “Die cijfers zijn hoger dan een jaar geleden, ondanks de vaccinaties.”

Volgens Kuipers, moeten we vanwege de besmettelijkheid van de Delta-variant, de bijna 700.000 mensen waarvoor het vaccin niet werkt en de grote groep van niet-gevaccineerden (een kleine twee miljoen personen), ernstig rekening houden met een nieuwe golf. Want als de maatregelen worden losgelaten in het najaar “is 10.000 besmettingen niets, onder een groep van 2,5 miljoen mensen die bevattelijk zijn voor het virus”.

“We verwachten dit najaar weer dagelijks te monitoren om te zoeken naar beschikbare bedden”, aldus Kuipers. “En dat zou kunnen oplopen tot 3.500 IC-bedden.” Er liggen nu rond de 230 mensen op de IC en bij de grootste piek, afgelopen winter lagen bijna 1.700 mensen op de intensieve zorg in de Nederlandse ziekenhuizen. “Als je die 3.500 patiënten in een korte piek hebt, kan dat alleen als je de reguliere zorg afschaalt.”

Vaccinatieplicht

De voorzitter van de Raad van Bestuur van het Erasmus MC, Ernst Kuipers, maakt zich zorgen over “het langzaam omhoog kruipen” van de vaccinatiecijfers van volledig gevaccineerden. Die vaccinatiegraad ligt nu voor alle inwoners vanaf 12 jaar, volgens de cijfers van het RIVM, op 72 procent (cijfers van 24 augustus).

“Een aanzienlijk aantal mensen is niet beschermd. En dat moeten we die vaccinatiegraad van 85 procent nog halen.” Kuipers is geen voorstander van een vaccinatieplicht zoals het bedrijf Leaseplan deze maandag voorstelde, maar hij kan zich wel voorstellen dat een werkgever het verplicht wil stellen. “Op een gegeven moment moet je kunnen zeggen als werkgever: je hebt je kans gehad.”

Ongevaccineerden op de IC

De mensen die nu op de IC terecht komen, zijn grotendeels ongevaccineerden. Kuipers waarschuwt voor een discussie die zal moeten worden gevoerd over wie er straks voorgaat op de IC-afdelingen bij een nieuwe coronagolf. Hartpatiënten die echt moeten worden geopereerd of coronapatiënten? Want één patiënt met covid houdt een IC-bed gemiddeld 17 dagen bezet, terwijl die hartpatiënt binnen een dag kan worden geholpen.

De patiënt met het coronavirus zorgt met het lange ernstige ziektebeeld voor een flink uitstel in de overige noodzakelijke zorg. Kuipers: “Je kunt bij wijze van spreken 17 mensen achtereenvolgens één dag helpen in plaats van één coronapatiënt. Dat wordt een lastige afweging.”

Ster advertentie
Ster advertentie