Gezondheid

Voetklachten door het wandelen? Dit kun je doen

AVROTROS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Voetklachten door het wandelen? Dit kun je doen

Nog nooit was het zo druk in de natuurgebieden en de wandelpaden. Tijdens corona is wandelen populairder dan ooit. Dat zorgt voor een flinke toename van het aantal voetklachten, zo merken voetspecialisten. "Denk goed na over welke je schoenen aantrekt voordat je gaat lopen", zegt podotherapeut Sandy Westerhof in Blok&Toine.

Ook Westerhof ziet steeds meer mensen met voetklachten in haar praktijk sinds de coronacrisis. "Veel mensen werken volledig vanuit huis en trekken daardoor vaker even snel de gympen aan om een lekker een stukje te wandelen. Als je dat elke dag doet zonder na te denken hoe ver je wandelt en welke schoenen daarvoor geschikt zijn, creëer je klachten."

De meest voorkomende klachten zijn: last van de tenen, last van de voorvoet, achillespees en hielklachten. Westerhof: "Daarnaast zie je dat mensen last krijgen van enkels en knieën, doordat zij hun voeten op een andere manier gebruiken dan normaal en veel meer zijn gaan lopen en niet goed nadenken over de schoenen."

'Bedenk van tevoren hoe lang je gaat wandelen'

Ga jij regelmatig de deur uit op je slippertjes of sneakers? "Slippers zijn geschikt voor het strand, de camping of als je lekker ergens op het terras gaat zitten", zegt Westerhof.

Bij sneakers ligt het er volgens Westerhof aan wat je aantrekt en hoe ver je gaat wandelen. "Schoenen van canvas of linnen kunnen prima voor een kwartiertje. Als je langer gaat wandelen, is het verstandig om stevige sneakers met genoeg ruimte bij de tenen en goed aansluit bij de hiel aan te trekken."

Zo kies je de juiste wandelschoenen

Door op het moment dat je gaat lopen na te denken welke schoenen je aantrekt, kun je dus al een hoop klachten voorkomen. Wil je het echt goed aanpakken, adviseert Westerhof om wandelschoenen aan te schaffen. "Koop niet zomaar een schoen online. Je moet de schoenen echt goed voelen en passen. Ga naar de winkel en laat je adviseren."

Het belangrijkste aan een wandelschoen is dat hij lang genoeg is. "Je beweegt tijdens het lopen, dus dan ga je schuiven. De schoen moet een centimeter langer zijn dan je grote teen en de hiel moet goed aansluiten. Je voet zet ook wat op tijdens de wandeling, dus je voeten moeten echt wat ruimte hebben in de wandelschoen", zegt Westerhof.

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie