Cultuur & Media
KRO-NCRV

Veel boeken van Librisprijswinnaar Rob van Essen ontstaan tijdens het wandelen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Veel boeken van Librisprijswinnaar Rob van Essen ontstaan tijdens het wandelen

Schrijver en tweevoudig Librisprijswinnaar Rob van Essen wandelt drie jaar lang elke woensdag van Naarden-Bussum naar Huizen. Een wandeling van zo'n zeven kilometer héén en zeven terug. Hij schreef er het boekje Heen en Weer over en vertelt erover bij De Taalstaat.

TS Rob van Essen

Jarenlang bezoekt Rob van Essen elke week zijn bejaarde moeder in Huizen. Vanuit Amsterdam neemt hij eerst de trein en dan de bus. Na een opmerking van zijn leraar zenmeditatie besluit hij het laatste stuk voortaan te lopen. "Om te gaan wandelen was echt de beste beslissing ooit", zegt Van Essen tegen Frits Spits.

Wandelingen van schrijvers

Toen hij door uitgeverij Van Oorschot gevraagd werd een boek te schrijven in de reeks Wandelingen van Schrijvers, wist hij meteen dat hij deze wandeling, die hij jarenlang wekelijks maakte, moest beschrijven.

"Het was anderhalf uur heen, anderhalf uur terug," vertelt Van Essen, "maar deze wandeling tilde me echt op." Zoals Van Essen in het boekje schrijft, was het telkens hetzelfde parcours, maar nooit dezelfde wandeling. "Juist die paradox: van altijd hetzelfde, nooit hetzelfde, heeft mijn observerend vermogen echt omhoog gebracht."

Natuurbeschrijvingen van Nescio

Tijdens zijn wandelingen wandelde schrijver Nescio met hem mee. "Ik kon eigenlijk niet om Nescio heen", zegt Van Essen. Niet alleen omdat Nescio begin vorige eeuw ook in deze streek rondwandelde, maar vooral om Nescio's Natuurdagboek. "Ik bewonder zijn natuurbeschrijvingen. Hoe hij met een paar woorden de lichtval op een boom of een kerktoren in de verte kan beschrijven." Volgens Van Essen spreekt er een diepe melancholie en levenslust uit zijn zinnen.

Toen zijn moeder in 2018 overleed, stopten ook zijn wandelingen naar Huizen. "Ik heb het nog even proberen door te zetten, maar het ging niet. Het doel was weg."

Wandelen voor de ideeën

Inmiddels woont Van Essen in Brussel en daar wandelt hij door de stad. "Dat is waarschijnlijk beter voor mijn spieren dan voor mijn longen." Maar hij loopt niet alleen voor zijn conditie. "Wandelen is heel goed om ideeën te krijgen over teksten waar ik in mijn hoofd mee bezig ben."

Wanneer hij zichzelf een paar dagen heeft opgesloten om te schrijven, gaat hij naar buiten om te wandelen. "Dan worden er ideeën aan elkaar geknoopt waarvan ik niet wist dat ik ze had." Zonder wandelingen zou hij nooit de schrijver zijn die hij nu is. "Voor een deel ontstaan mijn boeken tijdens het wandelen."

De Taalstaat (KRO-NCRV)

Frits Spits presenteert iedere zaterdag tussen 11:00 en 13:00 uur De Taalstaat op NPO Radio 1. Een vrolijk en informatief programma over, je verwacht het niet, de Nederlandse taal. Frits Spits interviewt bekende schrijvers, dichters en muzikanten, ingewikkelde taalkwesties worden beantwoord en 'vergeten' woorden worden verzameld. Volg De Taalstaat op Facebook en Bluesky.

Ster advertentie
Ster advertentie