Naar homepage
Gezondheid

Ernst Kuipers wil geen corona-aanscherpingen voor kerst
EONOS

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ernst Kuipers wil geen corona-aanscherpingen voor kerst

Op dit moment is aanscherping van de coronamaatregelen met kerst niet nodig, zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg in Langs de Lijn En Omstreken. Volgens Kuipers kan het sluiten van de scholen in de kerstvakantie genoeg zijn om de besmettingen onder controle te houden.

Naast de sluiting van de scholen blijft ook het aansturen op gedrag belangrijk. "Misschien kunnen we ook kijken of we mensen op een bepaalde manier kunnen belonen voor goed gedrag, bijvoorbeeld als ze zich laten testen." Wel is Kuipers blij dat er tijdens de persconferentie geen versoepelingen zijn aangekondigd. "Ik maak me zeker zorgen. Het aantal besmettingen stijgt weer en het aantal nieuwe patiënten per dag stijgt weer. Daarmee zitten we nu op het plaatje in de bezetting die overeen komt met een dag of tien geleden."

Personeel

Het zorgpersoneel zou het druk kunnen krijgen, vreest Kuipers. "Het zou kunnen betekenen dat verloven voor komende kerst worden ingetrokken. We zitten al weer heel lang op een sterk opgeschaalde IC."

Daarnaast wordt de druk op zorgpersoneel ook verhoogd door agressiviteit van bezoekers. "In de eerste golf kwamen mensen bloemen brengen, maar nu zie je dat mensen boos worden als ze maar met een beperkt aantal bezoekers langs mogen komen. Soms gaat het zo ver dat beveiliging en politie nodig is. Als dat aanhoudt dan moeten we misschien overwegen dat er een bezoekverbod komt voor een afdeling waar COVID-patiënten liggen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie