Gezondheid

Marino van Zelst: 'Eigenlijk zegt Kuipers: jullie weten hoe het werkt, succes ermee'

AVROTROS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Marino van Zelst: 'Eigenlijk zegt Kuipers: jullie weten hoe het werkt, succes ermee'

De omikronvarianten BA.4 en BA.5 worden dominant in Nederland, en dat zou wel eens kunnen zorgen voor een kleine zomergolf. De kritiek op minister Kuipers en zijn uitblijvende langetermijnstrategie zwelt aan. 'Wat hij nu doet is zeggen: je rijdt met 160 km/u op de snelweg, succes, ik hoop dat je geen ongeluk krijgt', zegt infectieziekten-modelleur Marino van Zelst van Wageningen University in Humberto.

Zorgen over mogelijke zomergolf: nieuwe omikron-varianten komen op

Minister Kuipers maakt zich nog geen zorgen om een eventuele zomergolf, ondanks het feit dat de ziekenhuisopnames licht stijgen en er ook in de rioolwater-metingen zijn lichte toenames van het aantal virusdeeltjes te zien zijn. "De situatie is op dit moment niet verontrustend", zo zei hij vanochtend tegen het ANP. Op de vraag of hij verwacht dat er een zomergolf aankomt, zei hij: "Ik hoop het niet".

160 op de snelweg

Die houding van de minister wekt wat irritatie op bij modelleur Van Zelst. "Stel dat ik minister Kuipers spreek, en ik rijd met 160 kilometer per uur op de snelweg. Wat hij nu eigenlijk doet is zeggen: ik hoop dat je geen ongeluk krijgt."

Die houding moet anders, vindt Van Zelst. "Wat hij zou moeten zeggen, is: vriend, rijd even 100 per uur, dat is veel verstandiger. Zonder dat hij mij daarna achterna gaat zitten. Maar in ieder geval die houding aannemen."

Maatregelen nodig?

"Ik zou nu niet zeggen dat er allerlei maatregelen moeten komen. Maar Kuipers moet ons serieus meenemen en zeggen: mensen, je moet alert blijven", aldus Van Zelst. Hij noemt een praktijkvoorbeeld: "Als ik met de trein ga, draag ik mijn mondneusmasker. Dat is misschien beroepsdeformatie. Maar ook daarin kan Kuipers zeggen: het is tijd om op te letten."

Kuipers noemt de situatie met (licht) stijgende coronacijfers nu dus nog 'niet verontrustend'. Van Zelst is bang dat die houding straks ineens kan omslaan. "Stel dat het stijgt, dat hoop ik niet. Dan is het over een maand ineens: 'Het is ontzettend verontrustend, en nu moeten we allemaal maatregelen nemen.'"

Mensen meenemen

En dus, zegt Van Zelst, is er maar één oplossing: mensen meenemen in je redenering. "Als je zegt: blijf zelf alert, blijf nadenken. Dan krijg je ook niet zo’n weerstand op het moment dat de cijfers verder oplopen. Dat zie je hier vaak gebueren: eerst is er niks aan de hand, en 'ineens' ligt de IC vol. Dat zijn de twee kanten die wij hier kennen. In plaats van een continue schaal waarin je wordt meegenomen."

Humberto

Elke vrijdag luister je tussen 14.00 en 16.00 uur naar Humberto Tan op NPO Radio 1. Met zijn programma Humberto luidt hij het weekend in en gaat hij op zoek naar de diepere lagen bij het nieuws. Natuurlijk is er ook aandacht voor muziek, sport en cultuur.

Ster advertentie
Ster advertentie