Gezondheid
NOS

Zorgen om toename diarree bij kinderen in Gaza: 'Kan hartstikke dodelijk zijn'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zorgen om toename diarree bij kinderen in Gaza: 'Kan hartstikke dodelijk zijn'

De gezondheid van kinderen in Gaza gaat snel achteruit. Het aantal gevallen van diarree is in één week met 50 procent gestegen, constateert Unicef.

"We zien al langer dat de toegang tot medische hulp in Gaza niet goed is, maar ook de toegang tot water en gezonde voeding echt abominabel is", zegt Wouter Booij van Unicef.

"Dan komen kinderen komen voedsel en water tekort. De hygiënische omstandigheden in Gaza zijn heel slecht en dan gaan virussen, bacteriën en ziektes heel snel rond."

'Hartstikke dodelijk'

"De gevolgen van diarree kunnen heel groot zijn; kinderen onder de vijf jaar kunnen binnen 24 uur uitdrogen. Dat kan hartstikke dodelijk zijn", weet Booij.

"Dus er ligt een hele grote crisis in het verschiet als dit op deze manier zo doorgaat."

Brandstof

"Het allerbelangrijkste is om heel veel brandstof Gaza in te brengen om ervoor te zorgen dat de watercentrales weer aan kunnen, zodat er weer schoon water is", stelt Booij.

"Dan kunnen we ook zorgen dat de ziekenhuizen weer kunnen gaan draaien en hulp kunnen bieden. We kunnen ervoor zorgen dat bakkerijen weer gezond voedsel kunnen maken."

"Maar dat lukt op dit moment niet, want de toegang tot Gaza is nog steeds heel erg slecht."

'Dodelijke spiraal'

"Kinderen zijn in elke situatie kwetsbaar, maar zeker in een oorlog. Als ze spelen lijken kinderen heel vrolijk, maar hun weerbaarheid is heel erg laag", aldus Booij. "De kinderen in Gaza zitten in een dodelijke spiraal van omstandigheden. Dat is verschrikkelijk."

NOS Radio 1 Journaal 15 januari 2024

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie