Gezondheid

Bijna eenderde van 40-minners twijfelt over booster, of wil er geen

EO
foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bijna eenderde van 40-minners twijfelt over booster, of wil er geen

25 Tot 30 procent van de mensen in de leeftijdsgroep 16 tot 39 twijfelt over een booster of heeft al besloten deze niet te nemen. Dat blijkt uit gegevens van de RIVM gedragsunit die de redactie van Dit is de Dag opvroeg. "Het verrast mij niet", zegt hoogleraar immunologie van vaccinaties Debbie van Baarle.

Van Baarle, die verbonden is aan het UMCG was te gast in Dit is de Dag om vragen van luisteraars te beantwoorden. "Ik denk dat het dan ook goed is dat we meer informatie geven zodat we deze mensen over de streep kunnen krijgen. Want het is heel belangrijk dat de boosters wel genomen worden", aldus de hoogleraar. Hieronder een overzicht:

Beschermden de huidige vaccins minder goed tegen omikron?

Van Baarle: "Dat klopt, het virus is zodanig veranderd dat de antistoffen niet meer allemaal het virus goed herkennen. We zien daardoor dat de werkzaamheid van de antistoffen minder is tegen de omikronvariant. Maar dat de booster een gigantische toename van die werkzaamheid geeft."

Is de ideale volgende stap dan niet te boosteren met een omikronvaccin?

"Ja, maar daar moeten we nog even op wachten en op dit moment komt er een nieuwe variant op ons af wat voor veel ziekenhuisopnames en doden gaat zorgen. Laten we vooral zorgen dat de bescherming van iedereen op pijl is. En daarnaast dat door de hogere antistoffenlevels het virus zich minder kan verspreiden."

Ben je alsnog ongevaccineerd nu voor de omikronvariant, ook al ben je al wel twee keer gevaccineerd?

"Je bent gevaccineerd; je immuunsysteem heeft een vaccin gehad en is getraind. Wat de booster doet is nog een keer die training geven en hoe vaker we dat immuunsysteem trainen, hoe beter het wordt."

Er zijn twee soorten antistoffen: een eerste laag en een t-cellenlaag. Kan je nu zeggen dat die eerste laag zijn werking heeft verloren?

"We weten dat die zijn werking gedeeltelijk heeft verloren tegen de omicronvariant. Van de t-cellen weten we minder details, maar wel dat de variatie die we zien in het virus minder van invloed is op de t-cellen. En die zijn heel belangrijk bij het voorkomen van ziekten. Het feit dat die antistoffen laag zijn betekent niet dat we niet meer beschermd zijn tegen ziekte, maar door die antistoffen ook te verhogen zijn we dubbel beschermd."

Moet je dan nog wel de booster nemen als je de t-cellen nog hebt?

"Het afweersysteem verschilt van persoon tot persoon. En die booster zorgt er ook voor dat de antistoffen ook direct klaarliggen. Als het virus binnenkomt, zijn er meteen antistoffen actief. En als we de booster niet zouden geven, duurt dat een aantal dagen. En in de tussentijd kan je het virus ook weer door gaan geven."

Benieuwd naar alle vragen? Bekijk hieronder het gesprek:

Debbie van Baarle in Dit is de Dag

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie