Voormalig arts (66) wil bij corona niet naar de IC: 'Ik wil geen plaats innemen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Voormalig arts (66) wil bij corona niet naar de IC: 'Ik wil geen plaats innemen'

Gepensioneerd arts Paul Lieverse (66) hoeft niet opgenomen te worden op de Intensive Care als hij het coronavirus krijgt. Afgelopen tijd overlegde hij dit met zijn vrouw en kinderen. "Wil ik wel de plaats innemen van een jong iemand die een veel betere kans heeft om te overleven en er goed uit te komen?", vroeg hij zich retorisch af in Dit is de Dag.

Paul Lieverse (66) hoeft niet op de Intensive Care

Volgens Lieverse is de kans groot dat hij er "als een wrak" uitkomt, zeker als je wat ouder bent. Dat hoeft van hem niet, vertelde hij. Hij benadrukt dat hij niet levensmoe is: "vorige week heb ik nog een chalet gekocht", zegt de voormalig anesthesist.

De gepensioneerd arts roept andere mensen op om over deze keuze na te denken. Hij wil geen norm bepleiten, zegt hij. "Ik zou nooit pleiten voor een rantsoenering van de zorg", zegt hij. Hij vindt ook niet dat de overheid een maximumleeftijd moet stellen.

Beademing

Arts Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, stelt dat behandeling voor ouderen inderdaad vaak intensiever is. "De jongeren zijn soms na twee weken al van de beademing af, maar andere patiënten soms meer dan vier weken. Dan ben je heel lang aan het revalideren."

Gommers vreest dat mensen last krijgen van "nachtmerries en mogelijk van een Post-Traumatische Stressstoornis."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie