Leeftijdsgrens op plastische chirurgie naar 21 jaar? 'Mensen krijgen toch wel wat ze willen'

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Leeftijdsgrens op plastische chirurgie naar 21 jaar? 'Mensen krijgen toch wel wat ze willen'

Botox, een fillertje hier en daar, het wordt steeds populairder ook bij jongeren. Uit onderzoek van het Rotterdams MC blijkt dat het aantal jongelingen tussen 18 en 25 jaar dat dit soort cosmetische behandelingen ondergaat in tien jaar meer dan verdubbeld is.

Ook esthetisch cosmetische chirurg Felicia Smits ziet meer jongeren bij haar aankloppen met de vraag om een cosmetische ingreep. Vlogger Demi van Beijnen is een van de mensen die bijdraagt aan de populariteit van cosmetische ingrepen. Zij krijgt gratis behandelingen van een kliniek mits ze daar aandacht aan besteedt in haar filmpjes.

Langdurige wens

Ze zegt zelf daardoor niet veel meer te gaan doen dan ze anders zou doen. "Ik hoef niet van die dikke billen of een wespentaille."

Smits vindt het als arts vooral van belang om voordat ze tot behandeling overgaat uit te zoeken of het een reële en langdurige wens is. Wanneer mensen met foto’s van sterren aan komen zetten en vragen om dezelfde neus als George Clooney, dan pleit ze om eerst eens om de tafel te gaan zitten voordat er een behandeling plaats vindt.

Leeftijdsgrens

In de Tweede Kamer gaan er stemmen op om de minimumleeftijd te verhogen naar 21 jaar. De verhoging van 3 jaar lijkt Smits geen goed idee. "Mensen krijgen toch wel wat ze willen." Smits denkt dat dan ook juist jonge mensen het in de illegaliteit gaan zoeken en naar niet-gerenommeerde artsen gaan.

Vlogger Demi vreest dat als er een minimumleeftijd ingesteld wordt, nog veel meer mensen naar beunhazen gaan. Dat wordt ook in het Rotterdamse onderzoek als groot probleem gezien. geregeld komen mensen bij een echte dokter nadat een een ongediplomeerde of niet gecertificeerde cosmetisch expert een lip vulde of botox inspoot. "De reden dat ik vlog is mensen naar de goede dokters te leiden", zegt Van Beijnen.

Smits nuanceert het beeld van de beunhaas. Dat kunnen gewoon schoonheidsspecialisten zijn die zichzelf overschatten en ook met fillers en botox aan de slag gaan, terwijl dat niet verstandig is.

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

#11 - Filterverslaving: met je gefilterde selfie naar de cosmetisch chirurg

Ster advertentie
Ster advertentie