OMT-lid Kluytmans: 'kantelpunt' daling besmettingscijfers nabij

foto: EO (NPO Radio 1)foto: EO (NPO Radio 1)
  1. Nieuwschevron right
  2. OMT-lid Kluytmans: 'kantelpunt' daling besmettingscijfers nabij

Vrijdag komt het Outbreak Management Team (OMT) - met in bezit van de laatste besmettingscijfers - bijeen voor een nieuw advies aan het kabinet. Maar in 1 op 1 neemt OMT-lid Jan Kluytmans al een voorschot op deze cijfers. Binnen een week is de overheersing van de Britse covid-mutant in ons land een wapenfeit, verwacht de arts-microbioloog. "Je zult dan het kantelpunt gaan zien."

Volgens de aan het Bredase Amphia ziekenhuis verbonden medicus, gaan de rekenmeesters van het RIVM en andere 'modelleurs' van de rijksoverheid die de pandemie op de voet volgen, de rest van deze maand een spannende tijd tegemoet. Kluytmans stelt dat Nederland nu in een virale "voorfase" zit en "in een wankel evenwicht" verkeert.

In 1 op 1 legt hij uit dat we dichtbij een omslagpunt zitten. "We zien nu dat de klassieke variant hard is aan het dalen. De Britse variant zat heel laag en is nu aan het opkomen. Die heeft het nu overgenomen. Maar wel op een lager niveau. Je zult nu het kantelpunt gaan zien."

Verwarring

Kluytmans begrijpt de verwarring rondom de laatste actuele ontwikkelingen van de covid-pandemie in ons land. In januari doemde nog dit beeld op: een nieuwe ziektegolf met tot wel 170 duizend besmettingen per dag zou ons rond deze tijd ongeveer moeten hebben bereikt. En dat als gevolg van de opmars van Britse variant, die veel besmettelijker wordt geacht dan het klassieke virus.

Maar in werkelijkheid ging het aantal besmettingen niet omhoog, maar omlaag, zo tekende wetenschapsjournalist Maarten Keulemans op in de Volkskrant vanochtend. Om zich vervolgens af te vragen waarom ambtenaren richting het kabinet in januari een veel te hoge prognose voorschotelden.

Dreigingsbeeld

Een terechte vraag, stelt Kluytmans die enigszins verrast reageert op het Volkskrant-artikel. "Ik kende deze cijfers ook niet. Deze cijfers zijn kennelijk in het Catshuis gepresenteerd, maar dat zijn niet de getallen zoals die door de modelleurs van het RIVM zijn gepresenteerd."

Om er met klem aan toe te voegen: "Het dreigingsbeeld is er nog steeds. We doen nu ontzettend veel met de maatregelen en daarmee houden we het stabiel. Maar ik ben er redelijk van overtuigd dat we nu een stijging zullen gaan zien de komende weken." Een toename van het aantal besmettingen ligt dan ook in de lijn der verwachtingen. "Tenzij we meer grip hebben gekregen op de Britse variant, maar dat heb ik niet terug gezien in de cijfers."

Afnemende testbereidheid

De afnemende testbereidheid van de laatste paar weken, baart Kluytmans de nodige zorgen. Het barre winterweer en data-lekken bij de GGD's hebben hierbij niet geholpen. En dat kan dan echt een issue worden als mensen met aan het corona-virus gerelateerde klachten niet bereid zijn zich te laten testen.

Want, zo legt Kluytmans uit, minder testen betekent dat er minder data voorhanden zijn om in de modellen te stoppen op basis waarvan adviezen en beleid worden gebaseerd. “De laatste metingen wijzen uit dat slechts 5 procent van de mensen met klachten bereid is zich te laten testen. Dat is natuurlijk niet wat je zou willen."

Massaal testen en vaart maken met het vaccinatieprogramma: daarmee valt of staat de vraag wanneer ons land weer langzaam van het slot af af kan, benadrukt Kluytmans.

Risico's

Maar op de vraag van Sven Kockelmann of versoepelingen en dan vooral het einde van de avondklok er aan komen als het ligt aan het OMT, reageert Kluytmans gereserveerd. "Iedere verruiming die je doet heeft risico's die aanzienlijk zijn. Als er ruimte is voor verruiming dan is het aan het kabinet om keuzes te maken. Wij geven alleen de effecten weer."

Wat Kluytmans betreft moet de 'spertijd' voorlopig van kracht blijven. Het Brabantse OMT-lid reageerde dan ook enorm verrast op het nieuws van het sneuvelen van de avondklok bij de voorzieningenrechter gisterochtend op aandrang van actiegroep Viruswaarheid. "Het zal toch niet waar zijn. Ik schrok ervan. Dit is niet dat je wil met alle onzekerheid die we hebben."

Dat het kabinet nu bij de rechter en via een spoedwet alles uit de kast trekt om de avondklok legitiem in tact te houden, kan in elk geval zijn goedkeuring wegdragen. “Die klok kan er niet zomaar vanaf."

Achtergrondkennis vereist

Met gemengde gevoelens volgt Kluytmans het juridische wapengekletter rondom de legitimiteit van de avondklok met als climax aanstaande vrijdag: de rechtszitting in hoger beroep. Zo heeft Kluytmans zijn twijfels in hoeverre rechters de proportionaliteit van de avondklok inhoudelijk wel kunnen toetsen.

"Ik vind het best lastig als juristen een wetenschappelijke onderbouwing gaan toetsen. Ik vraag mij af of ze dat wel moeten doen. Het is een wetenschappelijke afweging die heel veel achtergrondkennis vereist om daar goed naar te kunnen kijken. En het is dan de vraag of dat dan bij een jurist ligt."

OMT-lid Kluytmans: 'We zitten op het kantelpunt'

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie