Gezondheid

Veelbelovend AstraZeneca-medicijn kan coronasymptomen voorkomen

NOSNTR
foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Veelbelovend AstraZeneca-medicijn kan coronasymptomen voorkomen

Mensen die een combinatie van twee langwerkende antilichamen toegediend krijgen, lijken daarmee goede bescherming op te bouwen tegen covid-19. Dat is goed nieuws voor mensen die niet voldoende reageren op vaccinatie tegen het coronavirus.


NOS-gezondheidsredacteur Rinke van den Brink pratte erover in NOS Nieuws en Co.

Het gaat om een middel dat ontwikkeld is in het ziekenhuis van de Vanderbilt University in de Verenigde Staten en waarvan AstraZeneca de licentie heeft. De farmaceut gaat binnen enkele weken toelating voor het middel vragen. De beoordeling van zo'n aanvraag duurt in de Verenigde Staten meestal een paar maanden.

Studie

Uit de resultaten van de zogeheten PROVENT-studie zou blijken dat mensen die de combinatie van beide antilichamen toegediend krijgen 77 procent minder kans hebben covid op te lopen dan mensen die een placebo kregen. In de placebogroep liepen drie mensen ernstige covid op van wie er twee overleden. In de groep die het nieuwe middel kreeg, werd niemand ernstig ziek.

De studie is uitgevoerd op 87 verschillende plekken in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Frankrijk en Belgiƫ. Van de bijna 5.200 deelnemers aan de studie kreeg twee derde deel het nieuwe middel en de rest een placebo.

'Volkomen logisch'

De resultaten van de studie zijn door AstraZeneca gedeeld in een uitvoerig persbericht. Er is nog geen wetenschappelijke publicatie en vakgenoten hebben de uitkomsten ook nog niet beoordeeld.

Immunoloog Marjolein van Egmond van het Amsterdam UMC, is bekend met de opzet van de studie. Zij is zelf gespecialiseerd in de toepassing van antilichamen. Van Egmond verwacht niet dat er nog onverwachte tegenvallers opduiken. "Vanuit biologisch perspectief is dit een volkomen logische benadering, het is fijn dat die nu ook blijkt te werken."

In Nederland zijn ongeveer 700.000 mensen die onvoldoende of niet reageren op vaccinatie.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie