Gezondheid
KRO-NCRV

Drugsgebruik onder jongeren stijgt: 'Ze denken de wereld aan te kunnen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Drugsgebruik onder jongeren stijgt: 'Ze denken de wereld aan te kunnen'

Een pilletje op een festival is goedkoper dan de hele dag alcohol drinken, maar lichamelijk kan het heftige gevolgen hebben. Uit onderzoek van EenVandaag bleek vorig jaar dat bijna de helft van de jongeren tussen de 18 en 34 jaar af en toe harddrugs gebruiken prima vinden. "Het probleem is dat ze zich niet bewust zijn van de gevaren", zegt Ton van den Elzen bij Spraakmakers. Hij verloor zijn 18-jarige dochter Isa aan de gevolgen van XTC.

Documentairemaker Rowdy de Leeuw maakte de serie Van de Wereld over jongeren die overleden aan gevolgen van drank en drugs. In de serie vertelt hij het verhaal achter de krantenkoppen. "We zien vaak heftige reacties vanuit de maatschappij en we vinden dat de persoonlijke verhalen verteld moeten worden", zegt De Leeuw. "Vaak is het een geval van domme pech."

Informatiekloof

De Leeuw benoemt dat drugsgebruik genormaliseerd wordt. “We zagen tijdens corona een stijgende lijn van jongeren die uit verveling drugs gingen gebruiken." Onderzoek toont aan dat het normaal wordt onder jongeren, terwijl scholen er weinig over spreken. "Leeftijdsgenoten geven elkaar foute voorlichting hierdoor", zegt De Leeuw. "Ouders komen uit een andere generatie en begrijpen het niet altijd. Hierdoor is er een kloof tussen ouders en kinderen over dit onderwerp."

Van den Elzen herkent de kloof niet. "Mijn vrouw en ik dachten dat we er een redelijk gesprek over voerden met onze kinderen. Dit was wel gebaseerd op het feit dat wij niet begrepen waarom je zo'n pilletje zou nemen, als je niet weet wat erin zit”, zegt Van den Elzen. "Wij zijn geen tegenstander van XTC, want we zijn ook realisten. We zien dat de jeugd stress ervaart en een uitlaadklep zoekt. Daarnaast is het veel goedkoper, dus ik kan wel begrijpen dat ze daarom drugs gebruiken."

Risicovol

"Ze denken dat ze wereld aan kunnen en doen het toch. Vaak gaat het goed", zegt Van den Elzen. "Mijn dochter en haar vriendinnen hebben zelfs uitgezocht wat de do's en dont's waren en alsnog ging het mis. Met name jongeren die denken het allemaal te weten, lopen waarschijnlijk het meeste gevaar." De Leeuw vult erop aan: "Het moet bespreekbaar worden. Geen enkele pil is veilig en er zit altijd een risico aan. Dat is belangrijk om te realiseren."

Onbekende oorzaak

Spraakmaker en politicoloog Pieter Hilhorst benoemt dat het inderdaad weinig zó misgaat. "Ik las dat het de afgelopen 24 jaar 115 gevallen trof." Van den Elzen merkt daarbij op dat de officiële doodsoorzaak niet altijd volledig vermeld wordt. "Isa stierf aan een hersenoedeem. Hierdoor is zij niet te vinden in de ranglijsten naar aanleiding van XTC, terwijl dat wel het geval was. "De cijfers in deze lijsten zijn dus niet altijd betrouwbaar", zegt Van den Elzen. "We doen net alsof het heel normaal is en erbij hoort, zonder jeugd de educatie te geven, wat wel en niet hoort bij drugsgebruik."

De vierdelig docuserie Van de Wereld is vanaf 3 april om 21:20 te zien op NPO3.

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie