Gezondheid
NOS

Wat staat er in de nieuwe richtlijn voor obesitas?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat staat er in de nieuwe richtlijn voor obesitas?

Iets meer dan de helft van de volwassenen is in ons land te zwaar. Daarvan heeft een aanzienlijk deel obesitas. Voor de behandeling van overgewicht en obesitas is nu een nieuwe richtlijn ontwikkeld. Liesbeth van Rossum is hoogleraar obesitas aan het Erasmus MC en voorzitter van de commissie die de richtlijn heeft ontwikkeld. Ze vertelt meer in het NOS Radio 1 Journaal.

"De vorige richtlijn komt uit 2008," zegt van Rossum, "We zijn 15 jaar verder. Er zijn veel nieuwe inzichten uit de wetenschap die we moeten vertalen naar de praktijk. Er zijn veel mensen met obesitas bijgekomen, het probleem is alleen maar gegroeid."

Oorzaak van overgewicht

Volgens van Rossum ligt de nadruk in de nieuwe richtlijn veel meer op het kijken naar de oorzaak van het overgewicht. "Het is vaak een ongezonde leefstijl, maar lang niet bij iedereen. Het kan ook dat psychische factoren meespelen of sociale factoren. En het kan ook liggen aan medicijngebruik."

"De aanpak is in die gevallen verschillend," aldus van Rossum. "Er is meer maatwerk in de behandeling mogelijk in de nieuwe richtlijn."

Niet alleen gewicht belangrijk

Ook wordt er niet alleen gekeken naar alleen gewicht bij de uitkomst van de behandeling. "We kijken niet alleen naar of iemand afvalt. We weten inmiddels dat er heel veel andere zijn die je moet bepalen, zoals de lichaamssamenstelling, spiermassa, kwaliteit van leven en buikomvang."

"En niet alleen ziektes als diabetes of hart- en vaatziektes worden gelinkt aan obesitas. Maar denk ook aan hormonale aandoeningen en bijvoorbeeld depressie die nu in de richtlijn staan."

Daarbij is het belangrijk dat mensen met overgewicht serieus worden genomen, stelt van Rossum. "We moeten niet alleen maar met het vingertje wijzen naar mensen met obesitas. Maar aan de voorkant moet de overheid ook ingrijpen. Denk bijvoorbeeld aan een suikertaks en betere voorlichting."

Wat staat er in de nieuwe richtlijn voor obesitas?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie