Binnenland

'Gezonde levensstijl is nu echt noodzakelijk'

NOSNTR
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Gezonde levensstijl is nu echt noodzakelijk'

Artsen en wetenschappers slaan alarm. Tijdens de coronacrisis wordt nogmaals het belang van een gezonde levensstijl duidelijk. Zo hadden de meeste coronapatiënten op de IC overgewicht. Om een gezonde levensstijl onder de aandacht te brengen, hebben 65 artsen en wetenschappers een brief geschreven aan het kabinet.

"In coronatijd gaat bij sommige mensen hun leefstijl iets achteruit. Dan gaat in korte tijd ook je immuunsysteem achteruit", zei Liesbeth van Rossum in Nieuws en Co. Ze is hoogleraar obesitas en internist bij het Erasmus MC en voorzitter van het Partnerschap Overgewicht Nederland.

"Wat je nu dus wil van de ministers: communiceer dat je leefstijl belangrijk is. Juist nu en niet pas als de crisis voorbij is. Dan kunnen we voorkomen dat mensen een ernstiger verloop hebben van de ziekte", zegt Van Rossum.

Vijf procent

De hoogleraar obesitas ziet dat nu vooral de focus ligt op het voorkomen van besmettingen. "Maar als je corona krijgt en je hebt obesitas, dan is het verloop vaak ernstiger."

"Je hoeft niet meteen slank te worden. Als je vijf procent afvalt, gaat je immuunsysteem al beter werken." Een slechter werkend immuunsysteem is vaak het probleem bij mensen die een ernstig ziek worden van het coronavirus.

"Dan heb ik het over gezonde voeding, goede slaap en meer beweging. Ook stress speelt een rol, daar moeten we nu alert op zijn."

Rondje lopen

Volgens Van Rossem hoeven we nu niet meteen met z'n allen naar de sportschool. "Als je bijvoorbeeld na het eten 's avonds even een rondje lopen, dan ben je al heel erg goed bezig."

"Dat soort communicatie moeten we beter doen. Dit kun je morgen doen en mensen daarover informeren is erg belangrijk."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie