Gaan wij kinderen vaccineren tegen de griep? 5 vragen en antwoorden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gaan wij kinderen vaccineren tegen de griep? 5 vragen en antwoorden

Virusdeskundigen verwachten deze winter een griepepidemie. Om de zorg te ontlasten en te voorkomen dat er naast een nieuwe coronagolf, ook een griepepidemie oplaait, worden in Engeland kinderen massaal ingeënt tegen de griep. Vandaag praten Nederlandse experts over deze methode. Herman van der Weide, vaccinexpert, geeft het antwoord op de vijf belangrijkste vragen over het griepvaccin bij kinderen.

1. Wat is de 'Engelse methode'?

"Het idee achter die methode is dat kinderen gevaccineerd worden tegen de griep om zo de ouderen te beschermen."

2. In Engeland is er al zeven jaar een kindergriepvaccin en worden kinderen massaal geënt. Gaat het vaccineren van kinderen helpen ouderen te beschermen?

"Ik ben daar niet van overtuigd. Er is een stevige lobby op gang aan het komen vanuit de industrie om dit mogelijk te maken. Dat is op zich goed. We hebben ook het rijksvaccinatieprogramma door het land, maar we moeten niet doorschieten."

"Er zijn veel onzekerheden als je het mij vraagt is het moreel nogal een dingetje om ouderen te beschermen door kinderen te vaccineren. "

3. Kennen wij zo'n kindergriepvaccin ook in Nederland?

"Nee. De industrie is hetzelfde als in Engeland. De kinderen in Nederland zullen niet anders zijn. Het is een kwestie van transport en de zaken hier naartoe halen en beginnen met spuiten."

4. Vorig jaar waren er nauwelijks mensen met de griep. Waarom zou dat dit jaar anders zijn?

"Dat vraag ik mij ook af. Bij de Mexicaanse griep dachten mensen ook dat het heel groots was en het ergste was wat de bevolking kon overkomen. Dat bleek uiteindelijk niet zo heel veel voor te stellen. Met dat in gedachte, moeten we heel voorzichtig zijn. Wij hebben er toen heel veel werk aan gehad om Nederland in een paar dagen tijd te vaccineren."

5 Wat is volgens u de beste aanpak voor het voorkomen van een griepepidemie?

"De vraag is of je griep moet en kunt voorkomen. Het beleid van ouderen vaccineren is goed, want zij zijn kwetsbaarder. Het is de vraag of je er verstandig aan doet om de bevolking en kinderen te vaccineren in de gedachte dat je een pandemie kunt voorkomen. Het is de vraag of die pandemie er komt en als dat zo is, is dat ook wel goed voor de bevolking om weerstand op te bouwen."

Gaan wij kinderen vaccineren tegen de griep? 5 vragen en antwoorden

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie