Gezondheid

Paracetamol tijdens de zwangerschap: schadelijk of niet?

AVROTROS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Paracetamol tijdens de zwangerschap: schadelijk of niet?

Zwangere vrouwen moeten terughoudend zijn met het slikken van paracetamol, zo waarschuwen een groep Deense en Amerikaanse artsen en gezondheidswetenschappers. Volgens hen kan paracetamol de lichamelijke en neurologische ontwikkeling van het kind verstoren.

De artsen en wetenschappers schrijven dat de bijwerkingen van paracetamol nooit goed zijn onderzocht, maar dat indirecte bewijzen zich opstapelen. Ook claimen zij dat uit dierproeven en epidemiologisch onderzoek naar voren komt dat paracetamol afwijkingen van de geslachtsorganen kan veroorzaken en tot psychische stoornissen kan leiden.

Volgens Marloes Dankers, apotheker bij het Instituut Verantwoord Medicijngebruik zijn deze onderzoeken niet te herleiden naar de mens. "Een dier zit anders in elkaar dan een mens. Uit dierproeven kunnen aanwijzingen voortkomen, maar dat hoeft niet te gelden voor de mens. Bij dierproeven worden vaak hogere doseringen gebruikt."

Extra onderzoek

Wel is Dankers van mening dat het nooit kwaad kan om extra onderzoek te doen. "Paracetamol is de meest veilige pijnstiller die er bestaat met relatief weinig bijwerkingen. Die bijwerkingen zijn zeldzaam. Het kan nooit kwaad om onderzoek te doen naar die zeldzame bijwerkingen."

Het blijft volgens Dankers altijd van groot belang om wel de juiste afweging te maken en het gebruik van pijnstilling zoveel mogelijk te beperken. "Weeg voor jezelf altijd goed af of je de pijnstilling daadwerkelijk nodig hebt."

Maak een afweging voor jezelf

De afweging om paracetamol te gebruiken is niet anders dan wanneer je niet zwanger bent, zegt Dankers. "Klachten, zoals koorts en pijn kunnen ook schadelijk zijn voor het kind. Je moet je afvragen wanneer de kans op schade het minst groot is."

Dankers: "Van overige pijnstillers weten we dat het schadelijk is voor het kind. Denk bijvoorbeeld aan ontstekingsremmers, zoals ibuprofen en diclofenac. Hetzelfde geldt voor de zwaardere categorie pijnstillers, zoals opiaten."

Twijfel je toch of je paracetamol wel of niet kunt slikken? Vraag dan om advies bij je huisarts of apotheker.

Ster advertentie
Ster advertentie