Je poep zegt veel over je geestelijke gezondheid

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Je poep zegt veel over je geestelijke gezondheid

De Griekse arts Hippocrates riep het honderden jaren geleden al, maar het verband tussen de darmflora en geestelijke ziektes blijkt steeds groter te zijn. Psycholoog Laura Steenbergen doet voor de Universiteit Leiden onderzoek naar dit thema. Vanmorgen was zij te gast in Nieuwsweekend.

"Alle ziekte begint in de darmen," zei de Griekse arts Hippocrates en daarover blijkt hij ruim tweeduizend jaar later een goed punt te hebben. Uiteraard begint niet iedere ziekte in de buik, maar er zijn aanwijzingen genoeg dat óók geestesziekten - met name stress-gerelateerde ziekten - terug te leiden zijn naar de darmen. Psycholoog Laura Steenbergen doet onderzoek naar de invloeden van probiotica op het psychische welzijn voor de Universiteit Leiden.

Hersenen en darmen

"Je bent toch psycholoog en neurowetenschapper? Waarom kijk je dan in de darmen?", is een reactie die Steenbergen vaker krijgt, ook uit het vakgebied.

"In de neurowetenschap zijn we al jaren op zoek naar een medicijn tegen depressies dat voor iedereen werkt. Dus op een gegeven moment vraag je jezelf toch af of we wel op de goede plaats kijken. Over depressies wordt vaak gezegd dat 'het tussen je oren' zit. Wat het letterlijk gezien ook doet, het zit namelijk in je brein. Maar of het écht alleen daar zit betwijfelen we, dus zo kwamen we in de darmen terecht."

Steenbergen doet onderzoek naar de ontlasting van personen en kijkt door middel van een vragenlijst of er een verband is tussen hoe het eruit ziet en hoe de persoon zich voelt. Daarna geven zij de proefpersoon probiotica, antibiotica of een placebo en doen ze het onderzoek opnieuw.

Het verschil tussen anti- en probiotica

We kennen allemaal wel de antibiotica die we voorgeschreven krijgen door de dokter als we te maken hebben met een bacteriële infectie. Kort door de bocht gezegd doden deze antibiotica de slechte bacteriën in de darmen die ziekten veroorzaken. Daartegenover staan de probiotica, die kun je nemen in bijvoorbeeld poedervorm en daar zitten gevriesdroogde bacteriën in. Als je die inneemt komen deze bacteriën weer tot leven en gaan werken in je lichaam.

Muizen

Het startpunt van dit onderzoek ligt in 2004, toen onderzoekers erachter kwamen dat muizen die volledig bacterie-vrij leven veel heftiger reageren op stressvolle situaties en op het moment dat je ze probiotica geeft ze beter met die situaties om kunnen gaan. En dit blijkt volgens het onderzoek van Steenbergen ook op mensen van toepassing te zijn. Zo blijkt er namelijk na het toepassen van probiotica minder gepiekerd te worden.

{youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=Dj6sudXADxo" start="false"}

Het doel van het onderzoek van Steenbergen is dat (stress-gerelateerde) geestesziekten voorkomen kunnen worden. "Voorkomen is beter dan genezen," zegt Steenbergen. Ook hoopt ze dat dit soort toepassingen van probiotica kunnen helpen bij mensen bij wie medicijnen niet aanslaan.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie