Gezondheid
KRO-NCRV

Fatbikes: 'Dat is gewoon een sjoemel-scooter, geen echte fiets'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Fatbikes: 'Dat is gewoon een sjoemel-scooter, geen echte fiets'

Het wekt grote ergernis bij velen: de fatbikes waarmee over de fietspaden gescheurd wordt. Vooral jongeren krijgen er geen genoeg van en voeren de fatbike regelmatig op, waardoor ze met 50 kilometer per uur door het verkeer kunnen scheuren. Esther van Garderen, directeur Fietsersbond, pleit bij Spraakmakers voor verandering.

Handhaving

"Er moet veel meer gehandhaafd worden", vindt Van Garderen. De directeur van de Fietsersbond is er tevreden over dat er een paar rollerbanken beschikbaar gekomen zijn voor de controle van de fatbikes, maar hoopt op meer. Met de voorgestelde minimumleeftijd heeft ze wel moeite. "Het is geen apart voertuig", aldus Van Garderen.

Illegaal opgevoerd

Wat Van Garderen ook opvalt, is dat veel fatbikes een gashendel hebben. "Dat is gewoon een sjoemel-scooter, geen fiets", laat ze weten. "Je hoeft niet te trappen, dus het is geen fiets."

Dat jongeren voor de fatbike kiezen begrijpt ze wel, maar ouders zouden zich de risico’s beter moeten realiseren. "Wanneer jongeren op een illegaal opgevoerde fatbike zitten, zijn ze hier niet voor verzekerd. Het is dan een ondeugdelijk voertuig", aldus Van Garderen. "Nee is ook een antwoord dat ouders kunnen geven."

Gratis helm

Neuroloog Marieke Visser heeft samen met Artsen voor Veilig Fietsen ook aan de bel getrokken. Het aantal ernstige ongevallen waar e-bikes en fatbikes bij betrokken zijn, is namelijk toegenomen. "Dit is het topje van de ijsberg", zegt Visser. "Realiseer je ook dat als je je kind op een e-bike zet, de kans op een ongeluk veel groter is."

Een gratis helm bij de aanschaf van een e-bike of fatbike zou een goed idee zijn volgens Visser. "Het lijkt ons een mooi gebaar, want zo'n fiets is al heel duur én het is heel effectief."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie