Binnenland
NOS

Uitstel van betaling voor elektrische fietsenmaker VanMoof: wat ging er mis?

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Uitstel van betaling voor elektrische fietsenmaker VanMoof: wat ging er mis?

Het was een van de snelst groeiende bedrijven van het land: fietsfabrikant VanMoof. Maar inmiddels kunnen ze de rekeningen niet meer betalen en daarmee lijkt het succesverhaal voorlopig voorbij. Tim Jansen is financieel- economisch journalist bij onder andere Quote en vertelt meer bij Met het Oog op Morgen.

Steden vol Van Moof-fietsen en toch financiƫle moeilijkheden, wat ging er mis?

Fenomeen

"Het is een Randstedelijk fenomeen", begint Jansen. "Het bedrijf is opgericht door twee broers. Na een paar jaar hebben ze een elektrische fiets ontworpen en die hebben ze heel erg verhipt. Daar hing ook een prijskaartje aan, want voor een VanMoof betaal je rustig drieduizend euro." Het bedrijf liep goed en groeide enorm snel. Binnen de kortste keren kon de je fiets niet meer wegdenken in de hoofdstad. "De afgelopen jaren hebben ze 80 miljoen omzet gedraaid. Ze waren niet alleen actief in Nederland. De filosofie was ook dat de fietsen geschikt zijn voor steden zoals San Francisco, waar afstanden groter zijn en meer heuvels zijn."

Problemen

"Het bedrijf is heel hard gegroeid, en een van de problemen was dat het product nog niet optimaal was. De fietsen deden het niet altijd goed en er waren veel klachten. Ook kon de fiets alleen gemaakt worden op een speciaal VanMoof-reparatiepunt. De bedenkers hebben ook alle onderdelen van de fiets zelf gemaakt, wat ook erg veel geld kost. Al die factoren hebben er voor gezorgd dat het bedrijf de kosten niet meer aan kon." VanMoof zegt "hard te werken" om dienstverlening te continueren en belooft contact op te nemen met klanten over bestellingen of reparaties.

oog vanmoof

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie