Tips voor mentale weerbaarheid in weer een coronawinter

foto: Sid balachandranfoto: Sid balachandran
  1. Nieuwschevron right
  2. Tips voor mentale weerbaarheid in weer een coronawinter

Het kabinet kondigde gisteren wéér extra maatregelen aan tegen corona. In Spraakmakers vroegen we experts hoe zijzelf mentaal weerbaar blijven en hoe ze instortingsgevaar bij anderen proberen te voorkomen deze coronawinter.

'Praat over je pijn'

De combinatie van een dreigende lockdown en het feit dat in de winter de dagen korter en donkerder zijn, maakt dat mbo-docent Karim Amghar een aantal van zijn studenten dreigt "kwijt te raken". Amghar: "Die zie ik niet meer, ze komen niet meer naar school en we krijgen ze niet te pakken."

Amghar doet er alles aan om ervoor te zorgen dat zijn studenten niet in een zwart gat vallen deze winter. In de klas en tijdens workshops neemt hij een zogenaamde praatstok mee. Dit is een stok die de spreker de ruimte moet geven over de pijn die ze ervaren, te praten. "Als je de stok vast hebt, dan mogen mensen je alleen verdiepende vragen stellen. Bijvoorbeeld: waarom denk je dat? Waarom voel je dat? En niet met het vingertje wijzen."

'Alle beweging is goed'

Volgens hoogleraar psychologie Paul van Lange is het voor veel mensen lastig om zichzelf wéér op te laden voor nieuwe maatregelen. Toch hebben veel mensen ook lessen geleerd in de vorige lockdowns. "Bijvoorbeeld hoe belangrijk structuur is als je thuiswerkt en dat je jezelf aankleedt aan het begin van de werkdag in plaats van in je joggingpak achter de laptop te gaan zitten."

Daarbij zijn sociaal contact én (buiten) beweging twee elementen die belangrijk zijn om mentaal gezond te blijven. In coronatijd kunnen deze twee zaken gecombineerd worden, denkt Van Lange, door met iemand te gaan wandelen of als dat niet mogelijk is, om tijdens het wandelen met een dierbare te bellen. "Het is heel prettig omdat je in gesprek bent, je ziet van alles als je loopt en je bent actief bezig."

Concrete doelen stellen

Zeker in onzekere periodes is het volgens de hoogleraar psychologie belangrijk dat je haalbare en concrete doelen stelt. Tuinieren is daarvan een goed voorbeeld omdat je gelijk resultaat ziet van je werk. "Of iets doen voor een ander en jezelf, dat werkt heel goed voor mensen."

Buddysysteem

Nu de ziekenhuizen weer overlopen en het aantal coronabesmettingen maar blijft stijgen, is Gijs Jansen van het Sint Antonius Ziekenhuis verbaasd dat verpleegkundigen nog mentaal weerbaar zijn. "Maar ook die weerbaarheid heeft zijn barsten", zegt hij.

Het ziekenhuis hanteert een buddysysteem waarbij collega’s die goed met elkaar samenwerken dezelfde diensten draaien. "Dan heb je een maatje op de werkvloer." Het idee is dat werknemers zo meer en gemakkelijker over hun ervaringen op de afdeling praten.

Stand.nl: Het wordt een uitdaging om de komende tijd mentaal fit te blijven

Praat mee met Stand.nl in de Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling en als je wil sturen we je als eerste een nieuwsbrief met de stelling. Tot 10.00 kun je ook bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1101 Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie