Gezondheid
HUMAN

Hoe verpleegkundigen op de spoedeisende hulp balanceren tussen afstompen en afbranden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe verpleegkundigen op de spoedeisende hulp balanceren tussen afstompen en afbranden

De werkdruk in de zorg ligt hoog, de uitstroom is sinds 2010 nog nooit zo hoog geweest – en dat geldt zeker voor de acute zorg. Het grillige rooster, de uiteenlopende spoedgevallen en het schakelen tussen de ene heftige emotie en de andere maken het personeel op de spoedeisende hulp en de ambulance extra kwetsbaar. Hoe gaan de niet-lullen-maar-poetsen-mentaliteit en het praten over emotionele druk samen in de acute zorg? Coen Verbraak sprak er in De Publieke Tribune over met verpleegkundigen, onderzoekers en de eerste geestelijk verzorger binnen de acute zorg.

De SEH is een knooppunt in de zorgketen en de samenleving. Acute situaties komen binnen, in een mum van tijd worden er beslissingen genomen, en daarna stromen ze door in het netwerk van zorg. Ook vanuit het ambulancepersoneel werd er vorig jaar aan de bel getrokken: er zou veel te weinig oog zijn voor wat zij meemaken.

Niet-lullen-maar-poetsen

Nieuw is de werkdruk in de zorg niet, de noodklok is al regelmatig geluid. Voor het UMC Utrecht een reden om geestelijk verzorger Vicky Hölsgens aan te stellen. Waar deze functie meestal is bedoeld voor patiënten, beweegt zij zich tussen de zorgmedewerkers. "Ik had al vrij snel door dat het personeel hier gemaakt is van het niet-lullen-maar-poetsen-DNA." Maar hoe gaan dat DNA en het praten over emotionele druk samen in alle hectiek van de acute zorg?

Jenita Riphagen is al bijna twintig jaar verpleegkundige op de spoedeisende hulp in het UMC Utrecht. Daar coördineert ze ook het collegiaal netwerk, dat collega's opvangt na heftige gevallen. Pas toen ze zelf een half jaar op reis ging, besefte ze hoeveel impact haar werk op haar had. "In mijn dromen herbeleefde ik spoedgevallen die ik daarvoor niet kon navertellen. Ik dacht: hier gaat iets niet goed."

Quote

Het pijnlijke maar ook het mooie van het vak: je kan echt het verschil maken

Spoedeisende hulpverpleegkundige Jenita Riphagen

En toch verlangde ze na een tijdje weer terug naar die spoedeisende hulp. "De charme van het werk is toch dat je mensen op hun kwetsbaarst ziet, en dat je er op dat moment voor ze mag zijn en echt iets kan betekenen. En dat is het pijnlijke van het vak, maar ook het mooie: je kan echt het verschil maken."

Video niet beschikbaar

#126 - Werkdruk in de Acute Zorg - De Publieke Tribune

Meer ervaringsverhalen?

De Publieke Tribune duikt iedere week in verhalen uit de haarvaten van de samenleving. Onder leiding van Coen Verbraak vertellen ervaringsdeskundingen over maatschappelijke onderwerpen die hen bezighouden of belemmeren in het dagelijks leven. Terugluisteren kan via je favoriete podcastapp, of via de website van HUMAN. Volg HUMAN ook via Instagram, Facebook, Twitter en LinkedIn.

Ster advertentie
Ster advertentie