'Geef iedereen die wil nu al herhaalprik om grootschalig ziekteverzuim te voorkomen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Geef iedereen die wil nu al herhaalprik om grootschalig ziekteverzuim te voorkomen'

'Speciale groepen' krijgen al een herhaalprik die beschermt tegen ernstige ziekte door corona. Alle andere Nederlanders die dat willen, moeten nog wachten. Gezondheidseconoom Jochen Mierau vindt dat onbegrijpelijk.

Het zou zomaar kunnen dat we een winter induiken met veel ziekteverzuim door corona en griep. Jochen Mierau, hoogleraar economie van Volksgezondheid aan de Rijksuniversiteit Groningen, vindt dat het ministerie veel meer haast moet maken met het oproepen van alle Nederlanders voor een herhaalprik.

Massaal verzuim tegengaan

"Het ministerie gaat nog steeds uit van het beschermen van kwetsbaren als hoofddoel van de vaccinatiecampagne. Daarom zijn de kwetsbaren nu aan de beurt en de rest van de bevolking nog niet", zegt Mierau. "Maar in deze fase van de pandemie is het heel belangrijk om te zorgen dat de maatschappij blijft draaien en niet stil komt te liggen doordat mensen thuiszitten met coronaklachten of in isolatie vanwege een besmetting."

"Het doel van de vaccinatiecampagne zou volgens mij nu moeten zijn: massaal ziekteverzuim tegengaan en dus meteen aan alle mensen die dat willen de herhaalprik aanbieden", vindt de gezondheidseconoom. "We hadden dat al in september kunnen starten toen het aangepaste vaccin er was en er genoeg aanwijzingen waren voor een nieuwe golf."

'Preventie-paradox'

Intussen zijn er veel mensen die het nut niet inzien van de booster. Waarom zou je die halen als omikron minder ziek maakt en je al een keer bent gevaccineerd of het al hebt gehad? Volgens Mierau gaat het hier uiteindelijk om de 'preventie-paradox': op bevolkingsniveau helpt het enorm als veel mensen zich laten boosteren, maar voor één persoon is niet meteen duidelijk wat de winst is van inenting.

"Er zijn heel veel mensen die jong en fit zijn. Als ze ziek worden, zijn het grote aantallen. Zij komen niet in ziekenhuis terecht, maar vallen wel uit en dan loopt alles vast. Als je te lang wacht met iedereen die dat wil een prik te geven, stokt het", waarschuwt hij.

EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie