Gezondheid

Zorgen om volle intensive care pasgeboren baby’s

NTRNOS
foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zorgen om volle intensive care pasgeboren baby’s

Kinderartsen en gynaecologen maken zich zorgen over de gespecialiseerde intensive care-afdelingen voor pasgeboren baby's.

De zogenoemde Neonatale Intensive Care Units (NICU's) liggen vaker vol. Maandag vindt er spoedoverleg plaats over de situatie. In Nieuws en Co reageert Jan van Lith na vier uur op het nieuws. Hij is voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie.

Deze week moest een zwangere vrouw verplaatst worden naar een ziekenhuis in Gent omdat in Amsterdam en elders in Nederland geen plek was op de NICU's. Een kinderarts van het Universitair Ziekenhuis in Gent zegt tegen Nieuwsuur afgelopen week twee keer benaderd te zijn door een Nederlands ziekenhuis voor een overplaatsing.

Zeldzaam

Uiteindelijk is één zwangere daadwerkelijk opgenomen in Gent. Het gaat hier om zwangere vrouwen die mogelijk gaan bevallen van een baby die speciale zorg nodig heeft, op een intensive care-afdeling. Vaak gaat het dan om zwangerschappen onder de 32 weken.

"Dit is uitermate zeldzaam, een uitzonderlijke situatie", zegt kinderarts Károly Illy, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde. Maar het probleem is breder dan dit ene geval: "Hoofden van de NICU's onderkennen het probleem dat hun afdelingen vaak vol zijn."

Ster advertentie
Ster advertentie