Gezondheid

Vorig jaar ongeveer net zoveel griepprikken als in 2019

NOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vorig jaar ongeveer net zoveel griepprikken als in 2019

Het percentage mensen dat een griepprik is gaan halen, is vorig jaar ongeveer gelijk gebleven aan 2019. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van onderzoeksinstituut Nivel.

In 2020 steeg het aantal mensen dat op de uitnodiging voor een griepprik inging van 53 naar 54 procent, vertelt Joke Korevaar van Nivel in het NOS Radio 1 Journaal.

Nivel plaatst wel een kanttekening bij het nieuwe cijfer. In 2020 werd de doelgroep voor het griepvaccin namelijk uitgebreid. Zo werden gebruikers van afweeronderdrukkende medicatie voor het eerst uitgenodigd. Onder de nieuw uitgenodigde mensen lag het opkomstpercentage wat lager dan gemiddeld. Reken je die nieuwe groep niet mee, dan steeg het percentage gehaalde vaccinaties van 53 naar 57 procent. "Een flinke stijging", stelt Nivel.

6 miljoen uitnodigingen

Per jaar worden ongeveer 6 miljoen mensen uitgenodigd voor een griepvaccinatie. In 2017 kwam het laagste aantal ooit opdagen: 50 procent reageerde op de uitnodiging. De laatste jaren ziet het Nivel wel een toename. Die stijgende lijn was al in gang gezet voor de coronapandemie, benadrukt het instituut.

Virologen vrezen voor een stevige influenza-epidemie dit jaar. Door de versoepeling van de afstandsmaatregelen zullen andere luchtwegvirussen weer de kop opsteken, denken zij. De griep kan zelfs heviger toeslaan dan anders doordat minder mensen er weerstand tegen hebben.

Dit jaar meer ingekocht

Dit jaar zijn bijna 4,7 miljoen doses ingekocht, ongeveer 600.000 meer dan in 2020. Dat is voldoende voor een opkomst van 75 procent.

Risicogroep

Oktober en november zijn de maanden waarin ouderen en kwetsbaren een vaccinatie kunnen krijgen. Het gaat om mensen van 60 jaar en ouder en mensen die extra risico lopen om ernstig ziek te worden door het griepvirus, bijvoorbeeld omdat zij hartproblemen of een longziekte hebben.

Ster advertentie
Ster advertentie