Gezondheid

'Als we nu niet ingrijpen, gaat over twintig jaar een derde van ons inkomen op aan zorg'
NOS

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Als we nu niet ingrijpen, gaat over twintig jaar een derde van ons inkomen op aan zorg'

De zorg dreigt de komende jaren onbetaalbaar te worden. Daarom lanceert het Zorginstituut vandaag een campagne om het onderwerp op de agenda te krijgen. "Als we nu niet ingrijpen, gaat over twintig jaar een derde van ons inkomen op aan zorg", zegt Sjaak Wijma, voorzitter van de raad van bestuur, in het NOS Radio 1 Journaal.

NOS Radio 1 Journaal

"De samenleving moet het gesprek aangaan over die keuzes. Wij denken vaak voor mensen", zegt Wijma. "Dit keer willen we juist horen wat zij belangrijk vinden in de zorg. We moeten de komende jaren de zorg opnieuw inrichten, dan is het ook essentieel dat wij weten wat mensen belangrijk vinden."

Preventie

Het instituut oppert 'passende zorg' als model voor de toekomst. Dat is in lijn met het regeerakkoord van vorig jaar, waarin ook werd gesteld dat het stelsel dringend hervormd moet worden. Het kabinet wil bijvoorbeeld overbehandeling voorkomen. Van overbehandeling is sprake als de behandeling geen nut meer heeft voor de patiënt. Ook wil het kabinet dat er meer aandacht gaat naar preventie in plaats van behandelen.

Volgens het Zorginstituut is er voor zo'n model genoeg draagvlak onder de bevolking. De instantie deed onderzoek onder 2000 mensen en concludeert dat 60 procent vindt dat er meer focus moet komen te liggen op voorkomen van ziektes, in plaats van het behandelen ervan.

Ongezonde leefstijl

Ook zou de bereidheid om mee te betalen aan de zorg voor mensen met een ongezonde leefstijl onder druk staan. Vier op de tien Nederlanders vinden dat mensen die ongezond leven een hogere zorgpremie moeten gaan betalen, blijkt volgens de instantie uit het onderzoek.

Dat de zorg onbetaalbaar dreigt te worden, is overigens geen nieuwe boodschap. Dat concludeerde het Zorginstituut twee jaar geleden al. Volgens de instantie komt dat onder meer door vergrijzing, chronische ziekten en duurder wordende geneesmiddelen. Ook de verslechterende leefstijl draagt bij.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie