Poepdokter Marc Benninga: 'Ik kan elke dag van ontlasting genieten'

foto: Jan Antoninfoto: Jan Antonin
  1. Nieuwschevron right
  2. Poepdokter Marc Benninga: 'Ik kan elke dag van ontlasting genieten'

Koning, keizer, admiraal, over poep praten we niet allemaal. En dat zouden we wél moeten doen, zegt kinderarts en 'poepdokter' Marc Benninga bij Spraakmakers. "Ik kan elke dag van ontlasting genieten."

Woensdag is het Nationale Poepdag, een initiatief van de Maag Lever Darmstichting om het belang van ontlasting en een goede gezondheid te benadrukken.

Volgens Benninga, die bij het Amsterdams UMC de ‘poeppoli' voor kinderen oprichtte, is ontlasting een belangrijk onderwerp, maar hangt er nogal wat gene omheen. "Ik geloof niet dat op feestjes ter sprake komt hoe vaak je ontlast, hoe het eruit ziet, hoe groot het is en hoe het ruikt."

In de pot kijken

Steeds meer onderzoeken tonen het belang van een gezonde stoelgang aan, bijvoorbeeld in de relatie tot psychisch welzijn. Ook is er veel af te lezen over je gezondheid aan je poep. We zouden wel wat vaker in de pot mogen kijken. In dat kader vindt hij het jammer dat de meestverkochte wc tegenwoordig geen plateautje meer heeft. "De vlakdoorspoelers zijn een beetje verdwenen, ik weet ook niet waarom."

Het is volgens hem slim om regelmatig achterom te kijken. "Bijvoorbeeld of er bloed bij je ontlasting zit. Dit kan wijzen op een kloofje, maar vooral op latere leeftijd kan dit ook (darm-)kanker betekenen."

Kinderen

Benninga startte zijn carrière als hockeyprofessional, maar behandelt nu al 25 jaar kinderen. Naar verwachting hebben honderdduizend kinderen in Nederland ontlastingsproblemen en 10 tot 20 procent heeft buikpijn. Een klein deel daarvan komt bij zijn poeppoli terecht die hij 25 jaar geleden oprichtte in het Emma Kinderziekenhuis.

Zindelijkheidsprobleem

Een groot deel van zijn patiëntjes heeft een probleem dat eigenlijk al bij de huisarts kan worden opgelost. Ouders komen bijvoorbeeld bij de huisarts omdat hun kind in de broek poept. Dit wordt volgens Benninga vaak onterecht gezien als een probleem met zindelijkheid. "Eigenlijk is het verstopping of obstipatie."

"Kinderen houden bewust of onbewust hun ontlasting tegen. Hierdoor ontstaat er een prop aan het einde van de endeldarm en daar sijpelt de ontlasting doorheen. Dat noemen we overloopdiarree."

Waarom de kinderen de ontlasting tegenhouden kan verschillen. Soms hebben ze eerder harde ontlasting gehad en zijn ze bang voor de pijn als ze naar de wc gaan. Anderen houden hun poep in uit koppigheid omdat ze bijvoorbeeld veel druk ervaren om zindelijk te worden.

'Gevolgen zijn enorm'

De gevolgen van deze verstopping en overloopdiarree kunnen enorm zijn. "Kinderen die nog in hun broek poepen kunnen soms niet meer naar school. De leerkracht heeft geen tijd om de broek te verschonen." Hij kent voorbeelden waarbij ouders zelfs moesten stoppen met werken.

Rol huisarts

Hij denkt dat veel huisartsen te terughoudend zijn met het voorschrijven van laxeermiddelen, terwijl het volgens hem zaak is om obstipatie bij kinderen snel aan te pakken. Uit onderzoek blijkt dat onbehandelde obstipatie ervoor zorgt dat het gros van de kinderen dit drie jaar later nog steeds heeft.

"De huisarts heeft een belangrijke functie in het behandelen van kinderen." Het laxeermiddel dat huisartsen mogen voorschrijven, is hetzelfde middel als hij als specialist zou voorschrijven. Hij hoopt dat er onder huisartsen meer bewustzijn komt voor deze aandoening. "De kinderen kunnen heel gemakkelijk en snel van deze problemen afkomen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kinderarts Marc Benninga over de Nationale Poepdag

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie