Gezondheid

Corona-zelftest mag de kast in, zegt Marion Koopmans

EONOS
foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Corona-zelftest mag de kast in, zegt Marion Koopmans

Nooit meer met wattenstaafjes in je neus prikken, het resultaat op dat stukje witte plastic druppelen en het roze streepje bij de C of de T zien oplichten. Want corona is drie jaar na het begin van de pandemie eindelijk endemisch geworden, meldt het Outbreak Management Team. Groot- en kleinschalig testen is niet meer nodig. "Een mijlpaal? Dat kun je wel zeggen ja", zegt OMT-lid Marion Koopmans in Langs de Lijn En Omstreken.

Testen op corona is niet meer nodig volgens het OMT

Virologe Marion Koopmans, zelf lid van het OMT, is blij over het besluit dat grootschalig testen corona niet langer nodig is. "Je kunt het als een gedenkwaardige stap zien, dus als mensen daar een feestje over willen vieren wens ik ze daar veel plezier mee."

Corona mogen we voortaan gelijk behandelen als veel voorkomende andere luchtweg infecties. De grootschalige testlocaties kunnen van het OMT ook worden afgeschaald. En de thuistestjes zijn volgens Koopmans ook niet meer echt nodig. "Dat is aan de mensen zelf."

Het virus is endemisch geworden, zegt het OMT. Dat betekent dat het virus zijn uitzonderlijke status kwijt is. "Zelfs in verpleeghuizen is het als mensen corona krijgen heel vaak maar een soort verkoudheid."

Of dit ook een eind betekent van de vaccinaties is volgens Koopmans aan de Gezondheidsraad om te beslissen. En Zorg-minister Kuipers moet nog een besluit nemen of ie het advies van het OMT overneemt.

Wekelijks het beste van NPO Radio 1 in je mailbox?

Wil je weten wat er allemaal bij NPO Radio 1 te zien en horen is geweest de afgelopen week, én wat er de komende week aankomt? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang voortaan elke zaterdagochtend De Week van NPO Radio 1 in je mailbox, met daarin een selectie van de NPO Radio 1-site, social platformen en podcasts.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie