Naar homepage
Gezondheid

Kan meer bewegen je beschermen tegen COVID?
KRO-NCRV

foto: Stefanie van Ulftfoto: Stefanie van Ulft
  1. Nieuwschevron right
  2. Kan meer bewegen je beschermen tegen COVID?

Meer bewegen is goed voor de mens en het zou ons zelfs kunnen beschermen tegen het coronavirus, legt hoogleraar klinische neuropsychologie Erik Scherder uit in Spraakmakers. "Je kunt de risico’s er mee naar beneden krijgen."

Corona helemaal voorkomen kan je niet met meer beweging. "Ook fitte mensen worden ziek", zegt Scherder, die ook wel de 'beweegprofessor' wordt genoemd.

Betere bescherming

Verschillende studies tonen wel aan dat een actieve leefstijl je beter beschermt als het virus eenmaal je lichaam binnendringt. "Als jij en ik meer gaan bewegen, dan krijg je bepaalde celtypes in je afweersysteem." Van die zogenaamde naturalkillercellen ofwel NK-cellen, gaat je afweersysteem omhoog.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Een ander voordeel is dat door meer beweging je hart beter gaat werken. "Je bloedsomloop is weer belangrijk om de afweercellen over je lichaam te verdelen."

Zit-ziektes

Scherder strijdt al jaren tegen wat hij een andere pandemie noemt: die van de inactieve leefstijl. Daaruit komen ziektes voort zoals obesitas, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Jaarlijks sterven wereldwijd ongeveer 5,3 miljoen mensen aan deze ziekten, die gerelateerd zijn aan zitten.

Het is tot nu toe in Nederland en in de rest van de wereld niet gelukt om mensen écht meer te laten bewegen. "Dat komt omdat verschillende departementen niet met elkaar samenwerken", zegt Scherder.

Samenwerken

Met de corona-uitbraak is er een nieuw momentum gekomen en werken de departementen wel samen, merkt Scherder. Vorige week was hij bij het ministerie van Volksgezondheid waar ook andere ministers, waaronder Arie Slob van Onderwijs, aanwezig waren. Ook leefstijlgeneeskundigen en sportbonden waren aanwezig. "Dit is echt uniek."

Dit was een eerste ontmoeting maar het volledige plan moet nog worden ingevuld. Als het aan Scherder ligt dan komt de gymles weer standaard terug in het onderwijs. Ook wil hij dat kinderen tussendoor vaker bewegen.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie