Gezondheid

Seksuele voorlichting op school: 'Heel veel scholen beperken zich alleen tot het biologieboek'

AVROTROS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Seksuele voorlichting op school: 'Heel veel scholen beperken zich alleen tot het biologieboek'

"Het is niet allemaal kommer en kwel, maar er zijn ook nog veel scholen die zich alleen beperken tot het biologieboek", zegt Suzanne Meijer, programmaleider Jongeren van Soa Aids Nederland in Stax&Toine over seksuele voorlichting. Met de Week van de Liefde willen Rutgers en SOA Aids Nederland scholen stimuleren om in de les aandacht geven aan relaties en seksualiteit.

Scholen die meedoen aan de Week van de Liefde worden uitgenodigd om gedurende deze week minimaal één les over dit thema te geven. En dat is hard nodig, want het is niet goed gesteld met de seksuele voorlichting. Uit onderzoek van het EenVandaag Opiniepanel bleek vorig jaar dat jongeren de voorlichting gemiddeld een 5,8 geven. "Dat is geen cijfer waar je trots op bent", zegt Meijer.

"Er staan goede dingen in het biologieboek en dat is ook veel beter geworden, maar die informatie is wel heel erg kennis gericht", vertelt Meijer. "Het gaat dan over voortplanting, soa's en voorbehoedsmiddelen, maar niet over relaties en verliefdheid. Niet over hoe je wensen en grenzen kunt aangeven. Maar ook seksuele diversiteit is ook zo'n thema", vertelt Meijer.

Ongemak en een drempel

Hoe kan het dat er een gebrek is aan goede voorlichting? "Het heeft ook te maken met handelingsverlegenheid op scholen. Niet elke docent is gemakkelijk bij dit onderwerp. Soms is het een drempel die scholen over moeten om dit thema te omarmen. Dat is echt iets wat we moeten gaan aanpakken."

Volgens Meijer denken scholen soms ook dat ze het wiel op dit gebied zelf moeten uitvinden. "Maar dat is niet zo. Er zijn materialen en methoden om dit thema goed en veilig te behandelen. Maar sommige scholen weten dat bijvoorbeeld niet, en denken misschien dat ze alleen staan. Maar dat is dus niet zo."

Actualiteit

Het is volgens Meijer heel belangrijk dat seksuele voorlichting aansluit op de actualiteit. "Wat we vroeger in het fietsenhok deden, doen jongeren nu online. Daar moet je wel op inspelen. Hoe houdt je het veilig, hoe pak je dat aan? Je moet het niet verbieden, maar je kunt het wel begeleiden."

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie