Kind vaccineren als bescherming voor opa en oma?

foto: Consumentenbond.nlfoto: Consumentenbond.nl
  1. Nieuwschevron right
  2. Kind vaccineren als bescherming voor opa en oma?

Het Europees Medicijnenagentschap keurde het toedienen van coronavaccins voor kinderen vanaf 12 jaar goed. Het agentschap is nu ook bezig met de beoordeling van het vaccin voor 5 tot 11-jarigen. Toch is het prikken van deze leeftijd in strijd met de kinderrechten stelt Marc Dullaert, oprichter en voorzitter van de Nederlandse kinderrechtenorganisatie KidsRights, in De Nieuws BV.

Dullaert ziet kinderrechten geschonden worden wanneer het coronavaccin bij jonge kinderen zal worden toegediend. Zo is het bijvoorbeeld in strijd met het recht op gezondheid. Dullaert: “Omdat we op dit moment niet weten wat de langetermijneffecten zijn voor de gezondheid van zulke jonge kinderen wanneer zij met het coronavaccin ingeënt worden.”

'Kinderen waren een soort enkelband'

Het geven van een vaccin dient volgens Dullaert niet in het belang van het kind zelf. Hij ziet het ‘als middel om grootouders te beschermen’. Ook dit is volgens Dullaert in strijd met het kinderrechtverdrag omdat het de gezondheid van het kind zelf niet bevordert.

“Een kind mag niet als middel worden ingezet. En als dit zou gebeuren zou dit de tweede keer zijn in de coronapandemie. Eerst werden jonge kinderen thuisgehouden en mochten ze niet naar school om ook de ouders thuis te houden. Dus die kinderen waren een soort enkelband.” Dullaert hoopt niet dat de kinderen nog een keer als middel worden ingezet.

Te zware emotionele druk

“Als je aan kinderen vraagt of ze opa of oma willen beschermen, zullen heel veel van die kinderen heel lief zeggen dat ze dat willen. Het is een te zware emotionele druk en te moeilijk om dat kinderen te laten beslissen. Het is niet in het belang van het kind", zegt Dullaert.

Hij vindt het belangrijk dat kinderen zelf besluiten kunnen maken, maar ziet voor dit besluit ‘een te zware druk’. “Wat hier speelt is dat kinderen eigenlijk gemanipuleerd worden. Als dit beleidsvoornemen door zou gaan dan worden kinderen onder een enorme emotionele druk gezet.”

Daarbij moeten we volgens Dullaert ook niet vergeten om de ethische vraag te stellen, ook als het technisch mogelijk is. “Is dit wenselijk? Is dit moreel gezien goed of fout? De ethische vraag of het eigenlijk wel wenselijk is, wordt vaak niet gesteld.”

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie