Binnenland
KRO-NCRV

Ernst Kuipers: agressie niet gevaccineerde patiënten neemt steeds ergere vormen aan

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ernst Kuipers: agressie niet gevaccineerde patiënten neemt steeds ergere vormen aan

Ziekenhuispersoneel krijgt steeds vaker te maken met agressief gedrag van coronapatiënten en hun familie. Dat vertelt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, bij 1 op 1. "Patiënten geloven soms niet eens dat covid bestaat."

'Covid is maar een griepje en kan nooit de reden zijn waarom ik zo ziek ben' - het is een van de beweringen die Ernst Kuipers en zijn collega’s tegenwoordig vaak aan het bed van patiënten horen. "Of mensen komen met zelfgemaakte pasjes die verklaren dat ze geen bloed willen ontvangen van gevaccineerde mensen."

De ‘beddenbaas’ is stellig over dergelijke gedragingen. "Dat betekent dus gewoon dat we ze geen bloed kunnen geven. Er bestaat namelijk helemaal geen onderscheid tussen gevaccineerd en ongevaccineerd bloed."

Hogere instroom

Ondertussen is er sprake van een toenemende instroom aan, voornamelijk ongevaccineerde, coronapatiënten in de ziekenhuizen. Het RIVM schatte eerder deze week dat er 4.800 mensen met corona op de IC zullen belanden de komende maanden. "Die zullen er natuurlijk niet allemaal tegelijkertijd liggen, maar verspreid over een aantal maanden", legt Kuipers uit.

De beheersbaarheid van het aantal patiënten wordt scherp in de gaten gehouden. "Op dit momenten ontvangen we landelijk 65 patiënten per dag, waarvan tien tot twaalf op de intensive care terechtkomen", vertelt Kuipers. "Dat kunnen we aan. Maar als die aantallen stijgen en we ook nog met een griepgolf te maken krijgen, verandert de situatie."

Reguliere zorg inhalen

En dat terwijl de ziekenhuizen net druk bezig zijn met het inhalen van de zorg die door corona moest worden afgeschaald. "Operaties die vroeger binnen twee weken konden worden uitgevoerd, vinden tegenwoordig binnen een week of zes plaats." Dat is volgens Kuipers verre van ideaal. "Een langere wachttijd is echt een flinke belasting voor patiënten."

Dit alles is voor Kuipers reden om voorlopig nog maar even vast te houden aan de coronapas. "Er wordt gesproken over een tweedeling, maar ik zie dat we reguliere zorg moeten uitstellen om acute coronazorg te verlenen. Dat is pas een tweedeling."

Toch zou hij geen arts zijn als hij niet in zou staan voor de behandeling van alle patiënten. "Iedereen wordt behandeld, ongeacht het eigen risicogedrag. Maar vrijheid is niet eindeloos; er bestaat ook zoiets als een gemeenschappelijk verantwoordelijkheid." En dus doet Kuipers maar weer eens een dringende oproep: "Laat je vaccineren. Doe het voor jezelf, maar ook voor je medeburgers."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie