Gezondheid
WNL

Met deze tips van chef-kok Sheila Struyck maak jij de blits aan de kerstdis

foto: WNL
  1. Nieuwschevron right
  2. Met deze tips van chef-kok Sheila Struyck maak jij de blits aan de kerstdis

Chef-kok duurzame gastronomie Sheila Struyck kan heel goed begrijpen dat mensen in de stress schieten met de voorbereidingen van het kerstdiner. Vooral als een van je gasten liever geen vlees of vis eet. Gelukkig geeft ze in WNL In de Kantine een aantal handige tips waarmee jij de blits kan maken.

Video niet beschikbaar

Voor heel veel mensen is groente een bijgerecht, maar voor Struyck niet. "Mijn principe is groente in het midden van het bord zetten. Dus ik zeg niet wat je helemaal niet mag doen, maar ik zeg: begin nou bij denken met je groenten", vertelt de chef-kok. "Groenten zijn veel meer dan een blaadje sla. Het zijn wortels, knollen, granen, noten, kruiden. Begin daarmee met bedenken en ga dan de rest eromheen verzinnen."

'Behandel die groenten beestachtig'

Volgens Struyck zijn er 52 culinaire technieken die je met groenten kunt toepassen, maar "we doen er vaak maar een paar, en dan ook nog eens rauw". Haar advies: "Behandel die groenten 'beestachtig'. Doe het op de barbecue of onder de grill. Zoals een wijze kok laatst zei: als iedereen zijn vlees in water zou koken, dan zou ook niemand dat eten."

De duurzame gastronoom neemt een tarte tatin van Hollandse gele biet mee naar de uitzending. "Het is relatief eenvoudig. Gele biet is van zichzelf al heel mooi van kleur, dus die heb ik heel even in de oven gepoft en heb er toen schijfjes van gesneden. Dan heb je al die hele mooie cirkels en hoef je niks voor te doen", vertelt ze.

"Dat mosterdzaad is een kwestie van een pannetje een dag van te voren met wat suiker en water. Dan leg je het op z'n kop op een bakplaat, met een paar aanwijzingen erbij, honing en zo. Daaroverheen het bladerdeeg en even blijven opletten. Dan is het klaar en hoef je het alleen nog even op te warmen als de gasten er zijn. Dat is de lol, je kunt best moeilijke dingen doen thuis, als je het maar doet voor de gasten er zijn."

Wil jij ook dit gerecht van Sheila Struyck namaken of wil je inspiratie voor een andere culinaire gang aan het kerstdiner? Hier vind je het hele menu, inclusief stappenplan terug.

In de Kantine

Maatschappelijke kwesties, debat én sport: de ideale zaterdagmiddagmix, live vanuit Rotterdam van 17.00 tot 19.00 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Fidan Ekiz en Wieger Hemmer.

Ster advertentie
Ster advertentie