Naar homepage
Gezondheid

Wordt het Pfizer-vaccin goedgekeurd? Vandaag weten we het!
NOS

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wordt het Pfizer-vaccin goedgekeurd? Vandaag weten we het!

Vandaag komt de Europese medicijnwaakhond EMA met een oordeel over het coronavaccin van Pfizer/BioNTech. Als het middel groen licht krijgt, wordt het nog voor de Kerst toegelaten op de Europese markt.

Hoogleraar immunologie Marjolein van Egmond van het Amsterdam UMC vertelde in het NOS Radio 1 Journaal hoe het EMA te werk is gegaan bij het beoordelen:

Vanaf 27 december beginnen de eerste EU-landen met inenten. In Nederland wordt op 8 januari de eerste prik gezet.

Persconferentie

Om 15.00 uur houdt de EMA een persconferentie over het Pfizer/BioNTech-vaccin, waarin de medicijnwaakhond onder meer uitlegt of het middel veilig is en goed werkt.

De Europese toezichthouder baseert het oordeel op duizenden pagina's aan informatie over bijvoorbeeld het productieproces, de bereiding, dosering en de resultaten van laboratorium- en dierproeven. Het dossier met die informatie komt van de fabrikant van het vaccin, Pfizer dus.

College ter Beoordeling van Geneesmiddelen

In de EMA-commissie die het vaccin moest beoordelen zijn alle EU-lidstaten vertegenwoordigd. Namens Nederland was het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) betrokken.

Ook de beoordelaars van die organisatie geven vanmiddag een persconferentie, om 15.30 uur. Het CBG komt dan met een eigen analyse en uitleg van het EMA-rapport. Ook publiceert het college vanmiddag een Nederlandstalig overzicht van de effectiviteit en bijwerkingen van het Pfizer-vaccin: 'het vaccin in het kort'.

Europese Commissie

Als de EMA het Pfizer-vaccin heeft goedgekeurd, moet de Europese Commissie het middel nog officieel toelaten tot de EU-markt. Waarschijnlijk gebeurt dat uiterlijk woensdag.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie