Veronique ging van een volle haardos naar kaal in 2 weken

foto: Veronique Pardoenfoto: Veronique Pardoen
  1. Nieuwschevron right
  2. Veronique ging van een volle haardos naar kaal in 2 weken

Van de een op de andere dag merken dat je haar uitvalt en binnen een paar weken al je hoofdhaar verliezen. Alopecia, het overkwam Veronique Pardoen. Maar, wat is het voor aandoening? Waar komt het vandaan en hoe ga je er mee om? Veronique Pardoen en dermatoloog Tristan van Dongen vertellen erover in De Nieuws BV.

Veronique Pardoen vond de ochtend na een avondje voetbal kijken in de kroeg plukken haar op haar kussen. In eerste instantie zocht ze hier niks achter, hooguit een resultaat van wild slapen. Maar na twee weken was 80% van haar haar uitgevallen. Dit proces ging zo snel dat Pardoen manieren zocht om de schaamte die ze voelde, te ontwijken: “Ik heb het vooral omgezet in heel veel drinken, roken en vreten. Een soort van verdoven, het is er niet.”

Aanleg in het DNA

Dermatoloog Van Dongen herkent het verhaal van Pardoen en vertelt over de aandoening. “Alopecia Areata, de ziekte van Veronique, is een auto-immuunziekte. Het afweersysteem, dat jou normaal gesproken beschermt tegen ziektes, herkent iets van het eigen lichaam niet meer. Een bekend voorbeeld hiervan is reuma. Bij Alopecia herkent het afweersysteem de haarzakjes niet meer en begint het deze aan te vallen. De haarzakjes willen wel groeien, maar het systeem valt die haarzakjes continu aan.”

Hoe je aan deze ziekte komt, is nog niet bekend. Wat al wel duidelijk is, is dat het voor een deel is het vastgelegd in het DNA, maar dat is niet genoeg om het tot uiting te laten komen. Van Dongen legt uit dat ook externe factoren invloed hebben: “Een griepje, virus of stress kunnen het immuunsysteem op scherp zetten. En als ons systeem al de aandoening in het DNA heeft zitten, kan het dus getriggerd worden iets aan te vallen uit het eigen lichaam.”

'Ik ben er een leuker mens van geworden'

Het roken, drinken en wegdrukken bleek voor Pardoen niet de oplossing. Uiteindelijk is ze bij een psycholoog terechtgekomen. “Ik had voor mezelf voorgenomen: als ik nu niet kaal de deur uit ga, ga ik het nooit doen. Dus ik wilde graag een stappenplan bedenken met een psycholoog”, vertelt Pardoen. Hier heeft ze de knop omgezet om haar aandoening positief te gaan zien in plaats van lelijk of negatief.

Zelf zegt ze: “Ik ben er een veel leuker mens van geworden en heb er uiteindelijk meer zelfvertrouwen van gekregen.” Zo heeft ze meteen een foto op Instagram gezet waarmee ze haar aandoening wereldkundig maakte, zonder het verhaal steeds opnieuw te hoeven vertellen. “Dit is wat het is.”

Leren omgaan met alopecia

Alopecia is meer dan alleen een lichamelijke aandoening. Ook bevat het een geestelijke component, beaamt Van Dongen. “Het verhaal van Veronique is natuurlijk een succesverhaal. Maar hoe goed zij er mee omgaat, is lang niet voor iedereen zo makkelijk. Het vraagt heel veel van je mindset omdat een groot deel van je fysieke identiteit verandert.”

Van Dongen vertelt dat hij in het ziekenhuis patiënten meemaakt die elke strohalm vastgrijpen als er ook maar een kans bestaat dat hun haar terugkomt.

Eigen platform

Na het plaatsen van de eerste foto op Instagram, begon het balletje voor Pardoen te rollen. Ze ontving steeds meer berichten van mede kale vrouwen. Zelf miste ze een platform waar ze positieve verhalen kon vinden van personen met dezelfde aandoening. Uiteindelijk heeft ze deze zelf opgezet vol verhalen, tips, tricks en do’s and dont’s.

Of Pardoen haar haar mist? Haar antwoord is resoluut: “Nee.” Ze geeft aan dat ze er door haar aandoening zoveel mooiere dingen uitgehaald heeft. “Met mijn haarwerk op vind ik mezelf hartstikke knap, maar zonder haar ben ik echt wel mezelf.”

Ga voor meer informatie naar de website van Veronique Pardoen. Je vindt er bovendien tips en tricks over hoe om te gaan met haaruitval.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie