Geschiedenis
VPRO

Zorgt socialisme bij vrouwen voor betere seks?

foto: Kristen Ghodseefoto: Kristen Ghodsee
  1. Nieuwschevron right
  2. Zorgt socialisme bij vrouwen voor betere seks?

Wat zijn voorwaarden voor goede seks? Een fijn bed en een aantrekkelijke partner? Volgende de Amerikaanse Kristen Ghodsee zijn andere factoren belangrijker. Ze deed onderzoek en kwam tot de conclusie dat maatschappelijke gelijkheid een van de belangrijkste is. En in een kapitalistische maatschappij is er vaak minder gelijkheid. Ze schreef het boek Waarom vrouwen betere seks hebben onder het socialisme.

Literatuurwetenschapper Iwona Gusc las het boek en is te gast bij OVT.

Seks tijdens de Koude Oorlog

Voor haar onderzoek dook Ghodsee de geschiedenis in. Ze onderzocht het verschil tussen het seksleven van Oost-Duitse en West-Duitse vrouwen. Wat blijkt? Het socialistische regime van de Oost-Duitsland zorgde voor meer gelijke kansen op de arbeidsmarkt én voor minder ongelijkheid in bed.

Quote

Betere seks onder het socialisme? Dat leek me een idiote conclusie

Iwona Gusc

Iwona Gusc, zelf van Poolse komaf, vertelt: "Dat vrouwen betere seks zouden hebben onder het socialisme, dat leek me in eerste instantie een idiote conclusie. Maar toen ik het las ontdekte ik dat veel van de bevindingen goed onderbouwd zijn. Het is een gedegen onderzoek."

In het boek wordt ook een onderzoek naar het orgasmepercentage onder Duitse vrouwen aangehaald. "Dat is erg interessant. Tijdens de Koude Oorlog had Duitsland één cultuur, maar waren er twee verschillende economische systemen. En die economische systemen veroorzaakten verschillen: in Oost-Duitsland was er minder entertainment buiten en bleven mensen meer thuis, ook uit angst om politie tegen te komen."

Voordelen van socialisme

Onder het socialistische regime hadden mannen en vrouwen een vaste baan, goede gezondheidszorg, en over die zaken in ieder geval minder stress. Er was meer financiële stabiliteit en dus ook zekerheid in het privéleven. Partners werden daardoor eerder gekozen op basis van emotie, en niet op basis van een sociaaleconomische reden.

Op het moment dat de muur viel zou het seksleven van de Oost-Duitse vrouwen ook een stuk minder goed worden. "Seks zou toen worden ingezet als ruilproduct, om een betere economische situatie te verkrijgen." De intrinsieke motivatie tot seks viel weg.

Mankementen van de vrije markt

Kristen Ghodsee geeft in haar boek toe dat de titel Waarom vrouwen betere seks hebben onder het socialisme, een lokkertje is. Wat ze eigenlijk wilde doen ligt in het verlengde: "Ze wil laten zien wat de mankementen van de vrije markt zijn."

Maar of zulke grote, maatschappelijke en macro-economische factoren écht invloed hebben op de meest kleine, persoonlijke zaken, dat weet Iwona Gusc niet. "Er zijn heel veel factoren die meespelen. Desalniettemin zet het boek je zeker tot nadenken."

Meer OVT?

OVT is een historisch radioprogramma met actueel nieuws over geschiedenis, columns en documentaires. OVT wordt wekelijks uitgezonden op zondagochtend van 10.00 tot 12.00 uur. Volg OVT op Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie